Szilvia
5 °C
16 °C

Teljesítette 3. űrsétáját is a Nemzetközi Űrállomás két űrhajósa

MTI
2007.02.08. 22:35
Kilenc nap leforgása alatt a harmadik űrsétát teljesítette csütörtökön a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai űrhajósa.

Michael Lopez-Alegria és kolléganője, Sunita Willams közép-európai idő szerint csütörtök délután lépett ki a világűrbe, és hat órát töltött ott.

Szerelési munkákat végeztek a bázis külső burkán. Orosz társuk, Mihail Tyurin az űrállomás belsejéből igyekezett a két amerikai segítségére lenni, és videóra is vette űrsétájukat.

A munkafolyamatot, amelynek során kicserélték az ISS hűtőrendszerét, és egy paplan méretű hőszigetelő anyaggal letakartak egy kiszuperált napelemtáblát, január 31-én kezdték el, és február 4-én folytatták.

A mostani külső űrszerelési munka egyébként rekordot jelent az ISS építésének a történetében, hiszen eddig még nem fordult elő, hogy kilenc nap alatt háromszor is kiléptek az asztronauták a világűrbe úgy, hogy nincs űrsikló csatlakoztatva az állomáshoz.

Lopez-Alegria mostani űrsétájával megdöntötte az amerikai űrhajósok nyílt világűrben való tartózkodásának rekordját is, amely 58 óra és 32 perc volt. Jó úton halad afelé, hogy megdöntse az abszolút rekordot, amelyet az orosz Anatolij Szolovjov tart 77 órával, ugyanis február 22-én Mihail Tyurin társaságában újabb űrsétát hajt végre. Az amerikai űrhajós akkor már tizedik alkalommal lép ki a világűrbe, és ezzel újabb rekordot ad át a múltnak, mivel az amerikai asztronauták közül eddig a legtöbbször, kilenc alkalommal Jerry Ross hajtott végre űrsétát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?