Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Pert vesztett a Google a belga újságok ellen

AP
2007.02.14. 12:04

Kedden elvesztette azt a pert a Google, amelyet több belga újság indított ellene a cég híraggregátorában, a Google Newsban megjelenített cikkcímek, képek és rövid ajánlók miatt. A Copiepresse szerzői jogi csoport tagjai - 17, jórészt francia nyelvű belga újság - azért perelték be a kaliforniai keresőcéget, mert szerintük a Google megsérti szerzői jogaikat azzal, hogy felületein megjeleníti anyagaikat. Az ítélet, amely ellen a Google fellebbezni készül, jogi precedenst teremhet, és előbb-utóbb veszélybe sodorhatja a híraggregátorokat, amelyek a Google Newshoz hasonlóan abból élnek, hogy automatikusan gyűjtik és rendszerezik a neten megjelenő híreket.

Azon még vitatkoznak a jogászok, hogy az ítélet csak a Google.be-re, vagy a Google.com-ra is vonatkozik-e. A cég jogi képviselője szerint a Google már egy hasonló értelmű, tavaly szeptemberi ítélet óta törvényesen működik Belgiumban, a Copiepresse viszont azt állítja, hogy a Google.com-on megjelenő híreket is el kellene távolítania.

Ha a bíróság a belgáknak ad igazat, a Google-nek visszamenőleg 32 ezer dolláros büntetést kellene fizetnie minden nap után, amely szeptemberi ítélet óta eltelt – ez akár 4,3 millió dolláros kiadást is jelenthet. A Copiepresse hasonló lépést tervez a Yahoo és az MSN ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!