Árpád
-2 °C
3 °C

Kansas államban a tudomány győzött

MTI
2007.02.14. 16:40

A darwini evolúciós elméletet helybenhagyó döntést hozott Kansas amerikai szövetségi állam közoktatási bizottsága, s ezzel egy időre véget vetett annak az ádáz vitának, amely nemzetközileg is nevetségessé tette az államot.

A kedden megszavazott új irányelvek egy időre az evolúcióról széles körben elfogadott tudományos nézeteket tükrözik, s ezzel az úgynevezett értelmes tervezés (intelligent design) elmélet hívei vereséget szenvedtek Kansas államban. A most érvénytelenített korábbi irányelvek az ő közreműködésükkel íródtak.

Az értelmes tervezés elmélete szerint az élet olyan komplex, hogy csak egy magasabb intelligencia teremtő tevékenysége révén jöhetett létre.

Kansasban nyolc év alatt ötször változtak meg a közoktatás irányelvei, aszerint, hogy a bizottságban éppen melyik párt kerekedett felül: a konzervatív republikánusok, vagy a mérsékelt republikánusok és demokraták koalíciója. Tavaly a mérsékelt republikánusok két helyet kaparintottak meg a konzervatívok rovására, s ezzel lehetővé vált a keddi 6-4 arányú szavazati többség.

A bizottság konzervatív kisebbsége szerint az új irányelvek beszűkítik a diákok látókörét, és megfigyelhető, hogy az evolúciót megkérdőjelező nézetek megismerésének lehetőségét is elzárják a diákok elöl.

A szavazás előtt az ID hálózata egy négyezer aláírással ellátott petíciót is benyújtott, amelyben az új irányelvek ellen emeltek kifogást.

Számos más amerikai államban is zajlik a kreacionizmus kontra evolúció vita, de csak Kansasban vált annyira nevetségessé, hogy az amerikai humoristák vicceket faragnak belőle, sőt a témából az egyik tévécsatorna négyrészes showműsort készített 2005-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?