Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Kansas államban a tudomány győzött

MTI
2007.02.14. 16:40

A darwini evolúciós elméletet helybenhagyó döntést hozott Kansas amerikai szövetségi állam közoktatási bizottsága, s ezzel egy időre véget vetett annak az ádáz vitának, amely nemzetközileg is nevetségessé tette az államot.

A kedden megszavazott új irányelvek egy időre az evolúcióról széles körben elfogadott tudományos nézeteket tükrözik, s ezzel az úgynevezett értelmes tervezés (intelligent design) elmélet hívei vereséget szenvedtek Kansas államban. A most érvénytelenített korábbi irányelvek az ő közreműködésükkel íródtak.

Az értelmes tervezés elmélete szerint az élet olyan komplex, hogy csak egy magasabb intelligencia teremtő tevékenysége révén jöhetett létre.

Kansasban nyolc év alatt ötször változtak meg a közoktatás irányelvei, aszerint, hogy a bizottságban éppen melyik párt kerekedett felül: a konzervatív republikánusok, vagy a mérsékelt republikánusok és demokraták koalíciója. Tavaly a mérsékelt republikánusok két helyet kaparintottak meg a konzervatívok rovására, s ezzel lehetővé vált a keddi 6-4 arányú szavazati többség.

A bizottság konzervatív kisebbsége szerint az új irányelvek beszűkítik a diákok látókörét, és megfigyelhető, hogy az evolúciót megkérdőjelező nézetek megismerésének lehetőségét is elzárják a diákok elöl.

A szavazás előtt az ID hálózata egy négyezer aláírással ellátott petíciót is benyújtott, amelyben az új irányelvek ellen emeltek kifogást.

Számos más amerikai államban is zajlik a kreacionizmus kontra evolúció vita, de csak Kansasban vált annyira nevetségessé, hogy az amerikai humoristák vicceket faragnak belőle, sőt a témából az egyik tévécsatorna négyrészes showműsort készített 2005-ben.