Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törökországban volt az etruszkok őshazája?

MTI
2007.02.21. 11:14

Közel ötezer éves múltra visszavezethető kapcsolat van a mai toszkánaiak és az Eurázsia néhány népe között, így például lehetséges, hogy az etruszkok Törökország partvidékéről jutottak el Toszkánába.

Úgy tűnik, Hérodotosznak igaza volt, amikor azt állította: az etruszkok Lüdiából, egy olyan területről származtak, amelyet ma Törökország nyugati részével lehet azonosítani. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet Antonio Torroni és Alessandro Achilli, a paviai egyetem kutatóinak koordinálása mellett számos szakember dolgozott.

A kutatók elemezték 322, egymással rokoni kapcsolatban nem álló, három különböző toszkán helységben élő személy mitokondriális DNS-ét, aztán összehasonlították 55 különböző európai és közel-keleti néphez tartozó mintegy 15 ezer ember DNS-vel. Az összehasonlításból kiderült, hogy a földrajzilag egymástól távol élő népek között genetikai kapcsolatok vannak - írta a Panorama című olasz hetilap.

Azért a mitokondriumok DNS-ét vizsgálták, mert ezek a sejtrészecskék csak az anyától öröklődnek, és az idő során számos genetikai mutációt akkumulálnak, a mutációk számából pedig meg lehet állapítani a rokonsági fokot: ahol az eltérés csak egy mutáció, ott időben közelebbi közös ősről van szó, mint a több mutáció esetében.

A tengeren érkeztek

A vizsgálat kimutatta, hogy 2500-5000 évre visszavezethető genetikai kapcsolat van a mai toszkánaiak és Eurázsia egyes népei között. A kutatók feltételezik, hogy az ott élő etruszkok annak idején a mai Törökország partjaitól indultak el a tengeren Toszkána felé.

Ezt a feltételezést erősíti meg egy másik kutatás is, amelynek vezetője Paolo Ajmone, a piacenzai Sacro Cuore katolikus egyetem kutatója volt. Ebben a vizsgálat tárgyai nem emberek, hanem szarvasmarhák voltak és kiderült, hogy két tipikus toszkánai fajtának a közel-keleti állatokkal közös az eredete.

Achilli szerint az etruszkok körülbelül i.e. 9 évszázaddal telepedtek le Toszkánában és magukkal vitték oda marhacsordáikat is.