Ábrahám
17 °C
29 °C

Törökországban volt az etruszkok őshazája?

MTI
2007.02.21. 11:14

Közel ötezer éves múltra visszavezethető kapcsolat van a mai toszkánaiak és az Eurázsia néhány népe között, így például lehetséges, hogy az etruszkok Törökország partvidékéről jutottak el Toszkánába.

Úgy tűnik, Hérodotosznak igaza volt, amikor azt állította: az etruszkok Lüdiából, egy olyan területről származtak, amelyet ma Törökország nyugati részével lehet azonosítani. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet Antonio Torroni és Alessandro Achilli, a paviai egyetem kutatóinak koordinálása mellett számos szakember dolgozott.

A kutatók elemezték 322, egymással rokoni kapcsolatban nem álló, három különböző toszkán helységben élő személy mitokondriális DNS-ét, aztán összehasonlították 55 különböző európai és közel-keleti néphez tartozó mintegy 15 ezer ember DNS-vel. Az összehasonlításból kiderült, hogy a földrajzilag egymástól távol élő népek között genetikai kapcsolatok vannak - írta a Panorama című olasz hetilap.

Azért a mitokondriumok DNS-ét vizsgálták, mert ezek a sejtrészecskék csak az anyától öröklődnek, és az idő során számos genetikai mutációt akkumulálnak, a mutációk számából pedig meg lehet állapítani a rokonsági fokot: ahol az eltérés csak egy mutáció, ott időben közelebbi közös ősről van szó, mint a több mutáció esetében.

A tengeren érkeztek

A vizsgálat kimutatta, hogy 2500-5000 évre visszavezethető genetikai kapcsolat van a mai toszkánaiak és Eurázsia egyes népei között. A kutatók feltételezik, hogy az ott élő etruszkok annak idején a mai Törökország partjaitól indultak el a tengeren Toszkána felé.

Ezt a feltételezést erősíti meg egy másik kutatás is, amelynek vezetője Paolo Ajmone, a piacenzai Sacro Cuore katolikus egyetem kutatója volt. Ebben a vizsgálat tárgyai nem emberek, hanem szarvasmarhák voltak és kiderült, hogy két tipikus toszkánai fajtának a közel-keleti állatokkal közös az eredete.

Achilli szerint az etruszkok körülbelül i.e. 9 évszázaddal telepedtek le Toszkánában és magukkal vitték oda marhacsordáikat is.