István, Vajk
19 °C
33 °C

Valóban a szem a lélek tükre

MTI
2007.02.21. 11:21

A szem íriszének struktúrája összefügg az ember jellemével, vagyis a szólásmondásnak megfelelően valóban a lélek tükre - állapították meg svéd kutatók.

Mats Larsson, az örebrói egyetem munkatársa 428 diákkal készített felmérést a diákok személyiségéről és öntudatáról. Az íriszt minden esetben lefotózta, és a képet egy szabványeljárás keretében kiértékelte.

Az értékelés szoros összefüggést mutatott az írisz struktúrája és a vizsgálatban részt vevők jelleme között. Az impulzív emberek szivárványhártyáján általában gyűrű formájú struktúrák fedezhetők fel, míg az érzékeny, érzelmes személyek íriszében kicsiny, lencse formájú elszíneződések láthatók.

A kutatók szerint mindezért a Pax6 nevű gén a felelős, ugyanis ez az írisz és az agy struktúráját befolyásolja. Két további gén, a Six3 ésLmx1b is szerepet játszik.

A szem szivárványhártyája, más néven az írisz, a vér- és idegpályákon keresztül a szervezet minden fontos területével kapcsolatban áll. Köztudott, hogy természetgyógyászok az úgynevezett íriszdiagnosztika segítségével különböző betegségeket állapítanak meg.

A tudomány még adós annak magyarázatával, hogyan jelenhetnek meg az írisz felületén az egyedi alkatra és betegségekre jellemző sajátosságok.

A magyar Ormos Intézet honlapja szerint 1880-ban dr. Péczely Ignác magyar orvos tette közzé "Útmutatás a szemekben végzett diagnózis tanulmányához " címmel sok évtizedes megfigyeléseit. Akkor nem tűnt fel senkinek, pedig Péczely doktor felismerte, hogy minden nagyobb vagy ismétlődő inger, ütés, nyomás, törés nyomot hagy az íriszben, mégpedig mindig azonos, jól behatárolható helyen. Az ő tanulmányai képezik a modern iridológia alapjait.

Számos német kórházban és klinikán dolgozik manapság iridológus, hogy tanácsot adjon, ha a szokásos diagnosztikai módszerek, laborvizsgálatok nem vezetnek eredményre.