Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szkeptikus konferencia a tudomány és áltudomány viszonyáról

MTI
2007.02.22. 11:57

A tudomány és áltudomány viszonyát az oktatáson keresztül vizsgálja a IV. Budapesti Szkeptikus Konferencia, amelyet szombaton rendez meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Fizikai Intézete. A rendezvény fővédnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, sajtófővédnöke Vince Mátyás, az MTI elnöke. "Az idén az áltudományokat a főiskolák és az egyetemek falain belül keressük meg. Azt szeretnénk körüljárni, hogy van-e áltudomány a felsőoktatásban" - tájékoztatta Ha:rtlein Károly, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkárhelyettese a szervezők nevében az MTI-t. Kiemelte: a szkeptikus kifejezést lejáratták, az a szőrszálhasogatás szinonimává vált, de "mi egész más irányból közelítünk. Utalt arra, hogy az alapok az ókori görög szkeptikusoktól származnak, akiknek filozófiai iskolája egy hegycsúcson volt, így a magasból messzire elláttak. "Ennek a mai megfelelője, hogy a tudomány vállára állva nézünk körül" - tette hozzá.

Hartlein Károly tájékoztatása szerint az első szkeptikus tanácskozást egy ufófesztivál kapcsán székesfehérvári csillagászok rendezték 1995-ben, azóta minden ősszel megtartják a találkozót. Mint mondta, a BME Fizikai Intézete 2004 óta minden évben február utolsó szombatján rendezi a Budapesti Szkeptikus Konferenciát. Az első két évben azt vizsgálták, miként különböztethető meg a tudomány az áltudománytól, tavaly pedig a tudomány hitelességéről esett szó. Kertész János akadémikus, a Fizikai Intézet igazgatója szintén az oktatás felelősségét hangsúlyozta. "A közoktatásban visszaszorultak a természettudományok, védtelenné téve a lakosságot a sarlatánokkal és szélhámosokkal szemben. Olykor a tananyag bizonyos elemei kimerítik az áltudományosság fogalmát, s előfordul, hogy egyetemi oktatók adják arcukat szélhámosságokhoz" - mondta az MTI-nek. A felelősség kapcsán rámutatott a szenzáció mögött álló "médiaerőre", amely miatt megfogalmazása szerint nehéz egyszerű tudományos eszközökkel bizonyítani az igazságot.

A konferencián Rónaki József, az Országos Atomenergetikai Hivatal főigazgatója az atomenergiáról és a fenntartható fejlődésről, Dávid Gyula fizikus a lakható univerzumról, Beck Mihály akadémikus a hiszékenység forrásairól és annak vámszedőiről tart előadást. Az eseményen filmet vetítenek James Randiről, az amerikai szeptikus mozgalom doyenjéről. A szervezők a tervek szerint internetes kapcsolatot hoznak létre James Randivel, aki videoüzenetet intézett a konferencia résztvevőihez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!