Nem tanácsos akrilamid tartalmú ételeket enni
A magas hőfokon hevített élelmiszerekben megtalálható akrilamid rákkeltő hatású lehet, ezért nem tanácsos sokat fogyasztani az ilyen ételekből. Ilyen következtetésre jutott az a 25 különféle nemzetiségű szakember, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghívására háromnapos tanácskozást tartott Genfben az akrilamiddal kapcsolatos egészségkárosodás veszélyéről.
Egyértelmű bizonyítékok még nincsenek arra nézve, hogy emberben is rákkeltő az akrilamid, de állatkísérletekben már egyértelműen kimutattak ilyen összefüggést. "Még nagyon keveset tudunk erről az állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyult anyagról. Széles körű kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan leírható legyen az emberi szervezetre kifejtett hatása. Addig is célszerű lenne azonban, ha az élelmiszerek előállításával foglalkozó vállalatok megfelelő technológia kialakításával csökkenteni próbálnák az akrilamid-tartalmat az olyan élelmiszerekben, mint a burgonyszirom, a kukoricapehely, a sült krumpli és a kétszersült" - idézett a dpa a szakértők megállapításaiból.