Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Küzdelem indul

2008.07.30. 08:10
30 hozzászólás

3G vagy wifi? Ha túlélőtúrára indul, melyikkel vágjon neki Budapestnek? Előbbi mellett szól, hogy elvileg mindenhol rendelkezésre áll, utóbbi viszont néha nagyobb sávszélességet kínál, ráadásul ingyen. Elképzelhető, hogy hotspotról hotspotra ugrálva száraz lábbal át lehet érni a város egyik végéből a másikra? Van, hogy csak a 3G segít? Útnak indítottunk két felhasználót, az ingyenes hálózatokat kereső műszaki végzettségű költöt, Wifi Vilit, valamint a menő üzletember Három Gézát, hogy kiderítsék, melyiket érdemes választani, melyik nyújt nagyobb sávszélességet.

A szabályok egyszerűek: adott nyomvonalon kell végighaladniuk a résztvevőknek, egyikőjük csak a T-Mobile-os 3G-kártyáját, másikuk csak a laptopba épített wifi-csipet használhatja, és csak ingyenes hálózatokra csatlakozhat rá. A verseny az Oktogonnál kezdődik, ahol mindkét résztvevő megméri a letöltési sebességet.

A mért érték alapján Vili és Géza kiszámolja, mennyit léphet előre: minden egyes megabit száz méter haladást tesz lehetővé (például 3,6 megabites letöltés mellett 360 métert haladhat a versenyző), munkájukat GPS segíti. Ha elérték a kijelölt távolságot, újra mérnek, és így tovább. Ha nincs sávszélesség, tovább mehetnek, de az így megtett távolságot az út végén levonjuk tőlük.

Az nyer, aki kevesebb méréssel jut el az Oktogontól a Kossuth térre.

A küzdelem indul, harcba szállnak a jelek. Hajtsák be a zsalugátereket és bújjanak el!