16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Offshore cég mögé bújtak a warezspammerek

2009.04.16. 00:34
A Coldfusion Magyarország Kft. nem cáfolta értesülésünket, miszerint a cég egyik tulajdonosát keresi, de nem találja a rendőrség a keddi warezrazzia után. Ezt a vállalkozást már többször kapcsolatba hozták az emelt díjas sms-ekért jogvédett tartalmat kínáló warezoldalakkal, illetve az ezt a tevékenységet kéretlen reklámlevelekben hirdető warezspammerekkel, a cég azonban arra hivatkozott, hogy nem felelős az ügyfelei törvénysértéseiért. A nyomok egy a Karib-tengeri szigetvilágban bejegyzett offshore céghez vezetnek.

A 2007. novemberi nagy warezrazziában még a rendőrség oldalán, szakértőként vett részt az az internetvállalkozó, aki értesülésünk szerint csak a szerencséjének, vagy egy fülesnek köszönheti, hogy elkerülte a letartóztatást a keddi warezrazzia idején.

A Coldfusion Magyarország Kft. egyik tulajdonosa, K. Balázs azóta sem került elő, állítólag külföldre menekült. Úgy tudjuk, hogy kedden több tucat lefoglalt szerver mellett hat személyt, köztük a Kileen Kazakhstan Kft. egyik tulajdonosát, W. Norbertet is bevitték a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei, előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság. A rendőrség még nem mond semmit, péntekre ígérnek tájékoztatást.

Az NHH nem bírt velük

Az interneten csak Spamfusion-ként emlegetett Coldfusion Kft. sok notórius spammernek biztosít különféle szolgáltatásokat: 2008-ban a Magyar Spamwiki nyilvános szégyenfalára, a Pellengérre került spamek 18 százaléka a Coldfusion hálózatából érkezett. A Spamwiki szerint a cég nem tesz semmit a kéretlen elektronikus levelekkel szemben, pedig sok weboldal, melyet spamekben hirdetnek, szintén az ő szolgáltatási területén (IP-tartományában) helyezkedik el. Például a Hermina Bau Kft. ingatlanforgalmazó cégé, amelyet a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) már ötször megbírságolt spammelés miatt.

A Coldfusion hálózatából származik egy egész sor magyar warezspam is. Ezekben olyan weboldalakat ajánlanak, melyekről emelt díjas sms-ek ellenében jogvédett szoftvereket, filmeket, tévésorozatokat és zenéket lehet letölteni.

A hírközlési hatóság képtelen szankcionálni a küldőket, mert ahogyan az NHH 2009. januári állásfoglalása fogalmaz, "a szoftverek letöltését jellemzően emelt díjas SMS-ekért lehetővé tevő oldalakat népszerűsítő hirdetések esetében a tapasztalat szerint sok esetben a tényállás megfelelően bizonyított módon nem deríthető fel, mivel az érintettek maguk is tudatában vannak az általuk folytatott tevékenység jogellenes mivoltának. Amennyiben a tényállás megfelelően nem deríthető fel, akkor a Hatóság a kérelemre indult eljárást megszünteti, hivatalból pedig nem indít eljárást, vagy a már folyó eljárást megszünteti, mivel a lefolytatástól eredmény nem lenne várható".

Offshore cégre íratták volna

A Coldfusion Kft. mint szerverhoszting-szolgáltató biztosít különféle szolgáltatásokat a jogvédett tartalmakkal üzletelő, illetve azokat kéretlen elektronikus levelekben reklámozó személyek vagy társaságok számára. Feltehetően úgynevezett SMS-aggregátorként is működik: bár a mobilszolgáltatók nem adnak ki információt a velük emelt díjas SMS-szolgáltatásra szerződött cégekről, a spamekben hirdetett weboldalakon ügyfélszolgálatként gyakran a Coldfusion telefonszámai szerepelnek.

A Coldfusion tíz különálló IP-címtartományt kezel, ezek közül néhányból rendszeresen spammelnek, illetve warezolnak ismeretlenek. A Coldfusion hosztolja a spammerek miatt szintén pellengérre került Kileen Kazakhstan Kft. weboldalát is, többek között ennek a cégnek a Victor Hugo utcai székhelyén jártak kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei.

A Kileen Kazakhstan Kft.-t K. Balázs és W. Norbert hozta létre tavaly júliusban, ám a cégnyilvántartás tanúsága szerint K. Balázs ügyvezetői posztját a cégben egy hónap elteltével egy ukrán állampolgár vette át.

A Kileen Kazakhstan többségi tulajdonosa egy a Dominikai Köztársaságban bejegyzett offshore cég, a Kileen International Limited. K. Balázs ennek az offshore cégnek a nevére próbálta átírni 2008. októberében a Coldfusion kezelésében lévő egyik IP-címtartományt, ám ezt az európai IP-tartományok nyilvántartásáért felelős RIPE NCC megtagadta, és visszaállította az eredeti állapotot.

Az ügyben kiterjedt nyomozást folytató magyar Spamwiki szerint ez felveti annak a gyanúját, hogy K. Balázs így próbálta egy offshore cég mögé rejteni a warezspammel kapcsolatos tevékenységeit. A Spamwiki szerkesztőit már többször megfenyegették a warezspammel kapcsolatba hozható cégekről szóló szócikkeik miatt.

K. Balázst nem sikerült elérnünk, a Coldfusion Magyarország Kft. másik tulajdonosa pedig érdeklődésünkre egyáltalán semmit nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

A cikket itt lehet kommentálni  • Hírek
  • Hírek