Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Offshore cég mögé bújtak a warezspammerek

2009.04.16. 00:34
A Coldfusion Magyarország Kft. nem cáfolta értesülésünket, miszerint a cég egyik tulajdonosát keresi, de nem találja a rendőrség a keddi warezrazzia után. Ezt a vállalkozást már többször kapcsolatba hozták az emelt díjas sms-ekért jogvédett tartalmat kínáló warezoldalakkal, illetve az ezt a tevékenységet kéretlen reklámlevelekben hirdető warezspammerekkel, a cég azonban arra hivatkozott, hogy nem felelős az ügyfelei törvénysértéseiért. A nyomok egy a Karib-tengeri szigetvilágban bejegyzett offshore céghez vezetnek.

A 2007. novemberi nagy warezrazziában még a rendőrség oldalán, szakértőként vett részt az az internetvállalkozó, aki értesülésünk szerint csak a szerencséjének, vagy egy fülesnek köszönheti, hogy elkerülte a letartóztatást a keddi warezrazzia idején.

A Coldfusion Magyarország Kft. egyik tulajdonosa, K. Balázs azóta sem került elő, állítólag külföldre menekült. Úgy tudjuk, hogy kedden több tucat lefoglalt szerver mellett hat személyt, köztük a Kileen Kazakhstan Kft. egyik tulajdonosát, W. Norbertet is bevitték a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei, előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság. A rendőrség még nem mond semmit, péntekre ígérnek tájékoztatást.

Az NHH nem bírt velük

Az interneten csak Spamfusion-ként emlegetett Coldfusion Kft. sok notórius spammernek biztosít különféle szolgáltatásokat: 2008-ban a Magyar Spamwiki nyilvános szégyenfalára, a Pellengérre került spamek 18 százaléka a Coldfusion hálózatából érkezett. A Spamwiki szerint a cég nem tesz semmit a kéretlen elektronikus levelekkel szemben, pedig sok weboldal, melyet spamekben hirdetnek, szintén az ő szolgáltatási területén (IP-tartományában) helyezkedik el. Például a Hermina Bau Kft. ingatlanforgalmazó cégé, amelyet a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) már ötször megbírságolt spammelés miatt.

A Coldfusion hálózatából származik egy egész sor magyar warezspam is. Ezekben olyan weboldalakat ajánlanak, melyekről emelt díjas sms-ek ellenében jogvédett szoftvereket, filmeket, tévésorozatokat és zenéket lehet letölteni.

A hírközlési hatóság képtelen szankcionálni a küldőket, mert ahogyan az NHH 2009. januári állásfoglalása fogalmaz, "a szoftverek letöltését jellemzően emelt díjas SMS-ekért lehetővé tevő oldalakat népszerűsítő hirdetések esetében a tapasztalat szerint sok esetben a tényállás megfelelően bizonyított módon nem deríthető fel, mivel az érintettek maguk is tudatában vannak az általuk folytatott tevékenység jogellenes mivoltának. Amennyiben a tényállás megfelelően nem deríthető fel, akkor a Hatóság a kérelemre indult eljárást megszünteti, hivatalból pedig nem indít eljárást, vagy a már folyó eljárást megszünteti, mivel a lefolytatástól eredmény nem lenne várható".

Offshore cégre íratták volna

A Coldfusion Kft. mint szerverhoszting-szolgáltató biztosít különféle szolgáltatásokat a jogvédett tartalmakkal üzletelő, illetve azokat kéretlen elektronikus levelekben reklámozó személyek vagy társaságok számára. Feltehetően úgynevezett SMS-aggregátorként is működik: bár a mobilszolgáltatók nem adnak ki információt a velük emelt díjas SMS-szolgáltatásra szerződött cégekről, a spamekben hirdetett weboldalakon ügyfélszolgálatként gyakran a Coldfusion telefonszámai szerepelnek.

A Coldfusion tíz különálló IP-címtartományt kezel, ezek közül néhányból rendszeresen spammelnek, illetve warezolnak ismeretlenek. A Coldfusion hosztolja a spammerek miatt szintén pellengérre került Kileen Kazakhstan Kft. weboldalát is, többek között ennek a cégnek a Victor Hugo utcai székhelyén jártak kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei.

A Kileen Kazakhstan Kft.-t K. Balázs és W. Norbert hozta létre tavaly júliusban, ám a cégnyilvántartás tanúsága szerint K. Balázs ügyvezetői posztját a cégben egy hónap elteltével egy ukrán állampolgár vette át.

A Kileen Kazakhstan többségi tulajdonosa egy a Dominikai Köztársaságban bejegyzett offshore cég, a Kileen International Limited. K. Balázs ennek az offshore cégnek a nevére próbálta átírni 2008. októberében a Coldfusion kezelésében lévő egyik IP-címtartományt, ám ezt az európai IP-tartományok nyilvántartásáért felelős RIPE NCC megtagadta, és visszaállította az eredeti állapotot.

Az ügyben kiterjedt nyomozást folytató magyar Spamwiki szerint ez felveti annak a gyanúját, hogy K. Balázs így próbálta egy offshore cég mögé rejteni a warezspammel kapcsolatos tevékenységeit. A Spamwiki szerkesztőit már többször megfenyegették a warezspammel kapcsolatba hozható cégekről szóló szócikkeik miatt.

K. Balázst nem sikerült elérnünk, a Coldfusion Magyarország Kft. másik tulajdonosa pedig érdeklődésünkre egyáltalán semmit nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

A cikket itt lehet kommentálni