György
14 °C
24 °C

Tíz év börtönt kaphat konzolok feltöréséért

2009.08.06. 17:16 Módosítva: 2009-08-06 17:19:38
Tíz év börtönre is ítélhetik azt a héten őrizetbe vett amerikai egyetemistát, aki pénzért tört fel konzolokat. A Los Angeles-i vámhivatal szerint a hasonló tevékenységek milliárdos károkat okoznak az Egyesült Államokban.

Akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az a 27 éves amerikai egyetemista, akit Anaheimben vettek őrizetbe amiért feltörte játékkonzolok védelmi rendszerét, majd árusította azokat.

Matthew Crippent, a kaliforniai Fullerton Egyetem tanulóját hétfőn vették őrizetbe az amerikai hatóságok Xbox 360, PlayStation 3 és Nintendo Wii gépek feltörése miatt. Crippen egy régóta ismert módszerrel olyan speciális chipeket helyezett el a konzolokba, amelyeknek köszönhetően másolt játékokat lehet futtatni a gépeken.

Az egyetemista két ízben is megsértette a digitális szerzői jogokat védő törvényt. Az ügyet súlyosbítja, hogy anyagi haszon reményében módosította a gép technológiáját, így tettéért akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

A nyomozást a játékok szerzői jogait védő Entertainment Software Association feljelentése alapján indították el. A hatóságok Crippen lakásán házkutatást tartottak és több tucat megváltoztatott Microsoft, Nintendo és Sony gépet találtak. "Ilyen módon játszani konzolon már nem játék... hanem bűntett" - nyilatkozta Robert Schoch, a Los Angeles-i vámhivatal speciális ügynöke. A kalózkodás, a hamisítás és a szerzői jogok megsértése nem csak több milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak, hanem a vásárlóknak is jelentős károkat okozhat, tette hozzá.

Az elmúlt években a kalózkodás sokkal kiterjedt és komplexebb lett, mint korábban. A különböző kereskedelmi szervezetek kimutatásai szerint a kalózkodás évente 250 milliárd dollárnyi kárt okoz az amerikai gazdaságnak és 750 000 munkahely megszüntetését vonja maga után. Egyes számítások alapján a világszerte eladott konzolok 5-8 százalékát szerelték fel a másolt játékok futtatásához szükséges chipekkel.