Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

2010 nyarára halasztották a Pirate Bay új perét

2009.10.22. 16:45 Módosítva: 2009.10.22. 16:47
Újabb fél év haladékot kapott az egyszer már elítélt Pirate Bay. A világ legnagyobb torrentoldalának másodfokú pere azért csúszik, mert a legfelsőbb bíróság is elkezdett a bírák részrehajlóságával kapcsolatosan vizsgálódni.

Több mint fél éve, április 17-én mondta ki a svéd bíróság, hogy a Pirate Bay fenntartói bűnösek a szerzői jogok nagyon sok rendbeli megsértésében. A világ első számú torrentoldalát (egyes becslések szerint az internet teljes adatforgalmának harmadáért-negyedéért ez az oldal felel) üzemeltető négy svéd fiatalembert fejenként egy év börtönre, és 905 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték, ami ellen természetesen fellebbeztek. A másodfokú tárgyalást novemberre tűzték ki, azonban a svéd bíróság bejelentette, hogy kénytelenek ezt elhalasztani, előreláthatólag 2010 nyaráig.

A halasztás oka, hogy egyre-másra derül ki az ügyben ítéletet hozó bírákról, illetve a nyomozásban részt vett rendőrtisztekről, hogy nem voltak teljesen pártatlanok. Az első fokú ítéletet meghozó bíróról ugyan kinyomozták a kalózok ügyvédei, hogy szerzői jogvédő szervezetek tagja, több ilyenben a vád ügyvédeivel együtt szerepel a támogatók között, de az ügyet kivizsgáló bizottság úgy döntött, ez még nem jelenti azt, hogy elfogult lenne az ítélet meghozatalakor.

A védők ezt nem hagyták annyiban, és miután a másodfokú tárgyalásra kijelölt bírák közül is kettőnél hasonló összefonódásokra derült fény (Ulrika Ihrfelt, a Swedish Copyright Association, Christina Boutz pedig a Swedish Association for the Protection of Industrial Property szervezet tagja, mindkét csoport szigorúbb szerzői jogi törvényekért lobbizik, és a kiadók érdekeit védi), a svéd legfelsőbb bírósághoz fordult.

Mivel a legfelsőbb bíróság vizsgálata csak október végén indul, a novemberi másodfokú per esélytelen, azt legalább 2010 nyaráig el kell halasztani, közölte a bíróság szóvivője. Az oldal – ami egyébként az ítélet kihirdetése óta is zavartalanul üzemel - így kapott még bő fél évet, mielőtt bezárnák (már ha nem változik meg az ítélet az új tárgyaláson).  • Vennék
  • Hírek