Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kibékült a két nagy processzorgyártó

2009.11.13. 11:11
Az Intel és történelmi riválisa, az Advanced Micro Devices bejelentette, hogy minden folyamatban lévő jogi nézeteltérését rendezték egymással, beleértve ebbe a trösztellenes eljárásokat és a licencvitákat. „Noha a két vállalat kapcsolata a múltban viharos volt, a megegyezés véget vet a jogi vitáknak, és biztosítja számukra a lehetőséget arra, hogy az innovációra és a termékfejlesztésre koncentráljanak” – áll a közös közleményben.

A megegyezés értelmében az Intel 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek, és vállalja, hogy tartja magát egy közösen meghatározott üzleti etikai kódexhez. A felek ezen túlmenően öt évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötnek, melynek értelmében jogosultak a másik szabadalmait használni, és ejtik a korábbi licencmegállapodás megsértésével kapcsolatos vádjaikat. Az AMD ezen túlmenően visszavonja az Egyesült Államokban, illetve Japánban indított pereket, és mint a világ több kontinensén a versenyhatóságokhoz benyújtott trösztellenes panaszait.

Az AMD vezetői elmondták: a megegyezéssel teljesen új alapokra próbálják helyezni elmérgesedett viszonyukat az Intellel. Ennek része az a törekvés, hogy a vitáikat a jövőben egymás között igyekeznek rendezni, mielőtt bírósághoz fordulnának.

Fontos eleme a licencmegállapodásnak, hogy ezzel elhárul annak az akadálya, hogy az AMD a nemrég önállósított félvezetőgyártó leányvállalatával, a GlobalFoundriesszal gyártassa a chipjeit. Az Intel korábban azt állította, hogy a kiszervezett cég nem örökli meg azokat a több évtizedre visszanyúló, legutóbb 2001-ben megújított keresztlicenc-megállapodásban garantált jogokat, melyek alapján az AMD jogosult x86-os (vagyis pc-kompatibilis) processzorokat gyártani, és szerződésszegéssel vádolta az AMD-t.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Intel üzleti gyakorlatát az AMD kezdeményezésére vizsgáló hatósági eljárásokra milyen hatással lesz a kiegyezés. A japán és dél-koreai versenyhatóság korábban már elmarasztalta az Intelt, az EU pedig nemrég rekordösszegű, 1,06 milliárd euró bírságot szabott ki a processzorgyártóra a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt.

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is közel áll ahhoz, hogy vádat emeljen a cég ellen. Amerikában az AMD 2005 nyarán kezdeményezett trösztellenes eljárást az Intel ellen, majd tavaly januárban New York állam jelentette be ugyanezt.