Valér
-1 °C
0 °C

Netrendőrség alakult Iránban

2009.11.14. 12:05 Módosítva: 2009-11-14 12:05:20
Az iráni rendőrségen belül új részleget hoztak létre a weboldalak ellenőrzése, az internetes bűncselekmények elleni fellépésre - jelentette szombaton a helyi média. Az ellenzék cenzúrától tart.

Mehrdad Omidi ezredes, az új egység vezetője a Mardomszalari című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy "szélhámosság, a sértegetések és a hazugságok terjesztése" ellen fognak fellépni. Az iráni igazságszolgáltatás rendszeresen használja ezeket a kifejezéseket az ellenzékiek tevékenységének jellemzésére. Az iráni ellenzék szinte csak az online sajtóban tudja megjeleníteni a véleményét, az új netrendőrség vezetője pedig nem is titkolta, hogy cenzúrázni fog.

Az ügyészségi felügyelet alatt működő, 12 fős egység "beavatkozik majd politikai ügyekbe is, ha törvényellenes cselekedetet észlel az interneten" - fogalmazott hozzá az ezredes. Az iráni hatóságok igyekeznek betiltani minden olyan weboldalt, amely az ellenzékhez kötődik, vagy olyan cikket közöl, amely a reformereket támogatja. Ezeknek az oldalaknak a fenntartói azonban általában néhány nap elteltével új weboldalt hoznak létre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!