Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem bűnös az OiNK egykori üzemeltetője

2010.01.18. 17:05 Módosítva: 2010-01-18 17:06:49
Az esküdtszék egyhangú döntéssel felmentette a legsúlyosabb vád alól az egykori OiNK torrentportál üzemeltetőjét. Az oldal fénykorában az egyik legnagyobb kalózközösségnek számított.

Alan Ellis bűnszervezetben elkövetett csalás vádjában nem bűnös – ítélkezett egyhangúan Teesside Crown Court esküdtszéke január 15-én. A 26 éves férfi az országban elsőként állt bíróság elé illegális online tartalommegosztás vádjával. Ellis híres-hírhedt megosztós felülete, az OiNK nevű privát torrenttracker közel kétszázezer taggal a világ egyik legnagyobb kínálattal rendelkező zenekalóz-weboldala volt 2007-es lekapcsolását megelőzően, összesen legalább 21 millió szám letöltését tette lehetővé.

Ellis 2004. május 30-án indította be az eredetileg Oink’s Pink Palace névre keresztelt szolgáltatását middlesbrough-i lakásából. A hangsúlyosan rózsaszín színvilágú oldal hamar nagy népszerűségre tett szert annak ellenére is, hogy csak meghívóval lehetett bejutni a felhasználók táborába. Nem ment ritkaságszámba a megjelenés előtt álló albumok letöltésének lehetősége sem: 2007-ben több mint hatvan lemezt szivárogtattak ki napokkal, esetenként hetekkel a hivatalos piaci premier előtt.

Jövedelmező volt

Bár ingyen lehúzhatták a zenéket, a tagokat az üzemeltető már belépéskor is adakozásra hívta fel. Miután az Interpol, szorosan együttműködve a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetséggel (IFPI) lekapcsolta az OiNK-ot, már akkor sejtették, a működtetett modell rendkívül jövedelmező lehetett.

A hatóságok közel 55 millió forintnak megfelelő amerikai dollárt találtak Ellis Paypal-számláján, havi bevétele az adományokból megközelítette a 3 és fél millió forintot – írta meg a BBC. A férfi azzal védekezett a bíróság előtt, hogy egyáltalában nem állt szándékban megkárosítani a szerzői jogok tulajdonosait, az önkéntes juttatásokat szerverbérletre költötte, a többletet pedig új kiszolgálók vásárlására fordította. Letartóztatásának pillanatában egyébként megtakarításai körülbelül húszezer angol fontra rúgtak, melyet tíz bankszámlán vezetett.

Ellis elmondása szerint az oldalt csak azért hozta létre, hogy azzal „saját képességeit javítsa”, gondolva az informatikai ismeretekre, hiszen mindvégig szoftverfejlesztőként dolgozott teljes munkaidőben.

Némi csavar a történethez: A Wikipedia szócikkében látható egy képfájl, amely 2007 áprilisának legaktívabb torrentjeit listázza. Második helyen szerepel a Nine Inch Nails Year Zero albuma – a zenekar tagja Trent Reznor, korábban bevallotta, hogy rendszeresen töltött le számokat az OiNK segítségével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?