Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Kezdődik az első orosz fájlcserélőper

2010.07.15. 09:04
A vád szerint az interfilm.ru torrentoldal milliárd dolláros nagyságrendű kárt okozott Hollywoodnak premierfilmek kézikamerával felvett verzióinak terjesztésével. Az üzemeltetők akár hat év börtönt is kaphatnak, és több felhasználó ellen is nyomoznak.

Oroszországban elkezdődött az ország első fájlcserélőperének előkészítése. Az interfilm.ru torrentoldal szervereit 2009 tavaszán foglalta le a rendőrség egy rajtaütés során, amikor az üzemeltető házaspárt, és több, karbantartással foglalkozó munkatársukat is letartóztatták. Az oldal egyébként mozifilmek kézikamerával felvett, gyenge minőségű kópiáira specializálta magát, amiket az orosz (és néha a világ-) premier előtt lehetett beszerezni az interfilm trackerén keresztül.

A pert a RAPO nevű jogvédő szervezet indította, ami Oroszországban többek között a Universal, a Paramount, a Sony, a Warner Bros és a 20th Century Fox médiacégeket képviseli. A szervezet számításai szerint a torrentoldal 38,7 milliárd rubel (1,25 milliárd dollár, 273 milliárd forint) kárt okozott a kiadóknak. Hogy ezt az összeget mi alapján számolták ki, az egyelőre nem ismert. Az orosz törvények alapján az üzemeltető házaspár, Iván és Irina Podorozsnyikov, akik Ripper és Nadezhda álneveken vezették az oldalt akár hat-hat év börtönt is kaphatnak.

Az oldal tulajai mellett több felhasználó ellen is nyomoznak, akik az Interfilmről letöltött filmeket saját kalózoldalakra töltötték fel, vagy sokszorosították és eladták őket. Az orosz jog szerint azt kell bizonyítani, hogy anyagi haszna származott valakinek az illegális letöltésekből.

A torrentoldal egyébként azóta is él, csak nevet változtatott, és Leaseweb néven egy malajziai internetszolgáltató szerveréről üzemel.