Tíz évet is kaphat egy magyar hekker

2011.11.24. 10:19 Módosítva: 2011.11.24. 13:11

Az ügyészek szerdán bejelentették, hogy bűnösnek vallotta magát egy 26 éves magyar hekker, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a Marriott International szállodalánc számítógépes rendszerét, majd pedig állást követelt a cégnél. Az AP szerint N. Attila azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a megszerzett bizalmas információkat, amennyiben nem alkalmazzák.

A Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. Az ítéletet február 3-án hirdetik ki.

A vádalkú szerint a férfi tavaly november 10-én azzal kereste meg a Marriottot, hogy már hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerükbe, és állást követelt. Két nappal később egy nyolc csatolmányt tartalmazó emailben támasztotta alá szavait.

A Marriott kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásával, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős Secret Service-szel.

A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében januárban Washingtonba csalták, repülőjegyét a Marriott fizette, de a Dulles repülőtéren azonban letartóztatták.

Az igazságügyi minisztérium által ismertetett vádalkuból nem derült ki, hogy a magyar hekker honnan érkezett az Egyesült Államokba és hol lakott, amikor behatolt a szállodalánc rendszerébe. A Marriottnak a károk elhárítása 400 ezer és 1 millió dollár közötti összegbe került.

Legkevesebb két-két és fél év, legfeljebb három év és tizenegy hónap szabadságvesztésre számíthat ügyvédje, Varga Levente szerint a magyar hekker. A 26 éves férfi családja által megbízott pécsi ügyvéd azt mondta, szeretnék, ha büntetését Magyarországon tölthetné le, és szerinte ennek minden esélye megvan, az amerikai ügyészséggel kötött megállapodása értelmében ugyanis nem gördítenek akadályt a kiadatása elé.  • Hírek
  • Árfolyam