Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Bővült a jogdíjköteles eszközök köre

2012.01.13. 10:45

Meglehetősen csendben zajlott mind az egyeztetés, mind a kihirdetés, de az IT café úgy értesült, hogy 2012-ben bővült azon számítástechnikai termékek köre, melyeknek árába egy újabb tétel, a magyar szerzői jogi képviselők által igényelt kompenzáció beépül. Ez azt jelenti, hogy – több más európai ország példáját követve – a kereskedőknek hazánkban is számolniuk kell két újabb tétellel: egyrészt a „mozgó alkatrésszel rendelkező, merevlemezes külső háttértároló (például külső merevlemez, külső HDD)” köteles matricát hordozni, másrészt pedig a szórásból eddig szintén kimaradt külső SSD-kre is kötelező lesz a jogdíj megfizetése.

A külső merevlemez utáni jogdíjak
A külső merevlemez utáni jogdíjak

A Magyar Közlöny hivatalos értesítőjében közzétett összegek önmagukban ugyan nem tűnnek jelentősnek, főként ha egyéb állami terhekhez viszonyítva, viszont elvi okokból fontosak: a szerzői jogvédelemmel foglalkozó szervezetek a felhasználói szokások változása miatt újabb területeken tudták érvényesíteni követeléseiket.

Az SSD díjai
Az SSD díjai

Változó szokások

Az IT café megkereste Tóth Péter Benjamint, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatóját. Hivatalos levele szerint a díj kiterjesztése szükséges lépés volt, mivel „az optikai lemezek (CD-k, DVD-k) felhasználása jelentősen csökken, ezzel párhuzamosan a fogyasztók egyre inkább a külső háttértárolókat használják médiatárolásra. Ezt a változást az évente végzett reprezentatív lakossági felmérés is igazolja. A díj kiterjesztésével a jogkezelő szervezetek az érintett hordozók körét hozzáigazították a közönség változó film- és zenemásolási szokásaihoz.”

Az Artisjus szerint „a díj megfelel a szerzői jogi szabályoknak és nem diszkriminatív. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának javaslatára és a kultúráért felelős miniszter egyetértésével az igazságügyi miniszter hagyta jóvá. Az érintett hatóságok az egyetértő véleménnyel, illetve a jóváhagyással azt juttatták kifejezésre, hogy a díj megfelel a szerzői jogi szabályoknak, és nem diszkriminatív a fizetésre kötelezettekkel szemben. A díjmérték egy 1 terabájtos hordozó esetében 2.200 Ft. Ez azt jelenti, hogy 25.000 Ft-os vételárú termékkel számolva a díj az ár 10%-a alatt marad. Az ekkora tárterületre másolható zenék, filmek vagyoni értéke ennél a 2.200 Ft-nál sokszorta magasabb. Ebben az esetben egyébként az ÁFA-tartalom meghaladja az üres hordozó díj kétszeresét.”