Gyárfás
19 °C
35 °C

A régió ellenáll a kalózellenes törvénynek

2012.02.06. 15:39 Módosítva: 2012.02.06. 16:45
Kétségessé vált a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás uniós bevezetése, mert Csehország és Lengyelország alaposabban megfontolná a sok kételyt felvető törvény ratifikálását. Szlovákiában Rovert Fico ellenzéki pártja támadja a nemzetközi egyezményt.

A régió több országában kételkedni kezdtek a politikusok a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodással (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) kapcsolatban. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az internetezők véleményét figyelmen kívül hagyva írták alá az egyezményt, ami ellen sok lengyel tiltakozott. Ha Lengyelország nem ratifikálja az egyezményt, akkor azt az EU sem tudja elfogadni. Ez nem akadályozza meg a tagállamokat abban, hogy törvénybe foglalják az ACTA-t, amit világszerte 31 ország támogat, de hivatalosan még egy sem ratifikálta.

Csehoszágban a kormány már leállította az ACTA ratifikálását, és Petr Necas cseh miniszterelnök hétfőn közölte, hogy újra megvizsgálják az egész kérdéskört. A nemzetközi megállapodás ellen több tiltakozás is volt Csehországban, hackerek a kormány weblapjait is megtámadták.

"Semmiképpen sem szeretnénk megengedni, hogy bármi módon sérüljenek a polgári szabadságjogok és az információhoz való jog" - jelentette be a kormányfő. A cseh kormány újra elemzi a megállapodást, és meghallgatja a szakértőket is. "Valóban meg kell vizsgálnunk, hogy milyen hatása lenne a megállapodásnak a valós életben" - magyarázta Necas.

Szlovákiában a Robert Fico által vezetett ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt lépett fel az ACTA ellen, mert az szerinte jogi és szociális kételyeket is felvet. Az egyezmény elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatos döntés várhatóan már csak a márciusi parlamenti választások után születhet meg, Szlovákia addig aligha ratifikálja az egyezményt.

Kérdéses az ACTA további sorsa is, hiszen az aktuális felmérések már hosszabb ideje a Smer elsöprő választási győzelmét jósolják, így Fico mostani állásfoglalása valószínűsíti, hogy Szlovákia később sem csatlakozik majd az egyezményhez.

„Jelenlegi formájában az ACTA Szlovákia számára elfogadhatatlan” – jelentette ki Fico. Hozzátette: ennek elsődleges oka, hogy az egyezmény homályosan fogalmaz. Bár elismerte, hogy a szellemi tulajdon védelmére nagyobb hangsúlyt kell helyezni, rámutatott: gondot jelenthet az, hogy az ACTA egyes értelmezései szerint például előfordulhat, hogy az államhatárokon nem állami szervek is ellenőrzik majd magánszemélyek adathordozóit illegális tartalom után kutatva.

Az ACTA-egyezményt január 26-án Tokióban 22 európai uniós ország írta alá. Az internetes kalózkodás elleni egyezmény - ellenzői szerint - az aláíró országok jogrendjébe több olyan ajánló vagy kötelező jellegű előírást is beiktathat, amelyek összeegyeztethetetlenek több alapvető emberi joggal. Az elmúlt hetekben több, az egyezmény elfogadását ellenző csoport tiltakozott az ACTA ellen.

A legutóbbi akcióra szombaton, február 4-én Pozsonyban került sor, ahol független becslések szerint több mint ezren vonultak fel. A szervezők között volt az Anonymous hekkercsoport is, amely az ACTA-egyezmény miatt, valamint a Gorilla-botrány elleni tiltakozásul a múlt héten ideiglenesen több közintézmény honlapját is használhatatlanná tette.