11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

860 millió euróra büntetik a Microsoftot

2012.06.27. 12:21

Az Európai Unió bíróságának törvényszéki tanácsa szerdán a lényeget illetően jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, amelyben a Microsofttal szemben kényszerítő bírságot szabott ki. Az eredeti, 2004-es bizottsági határozatot azzal indokolták, hogy az informatikai óriásvállalat a versenytársai számára nem engedélyezte ésszerű feltételek mellett az alkalmazások fejlesztéséhez szükséges információkhoz való hozzáférést.

A luxembourgi székhelyű bírói testület csupán minimális mértékben – 899 millió euróról 860 millió euróra – csökkentette a bírság halmozott összegét, tekintettel arra, hogy annak idején az Európai Bizottság megengedte a Microsoftnak a nyílt forráskódú termékek forgalmazásának korlátozását 2007. szeptember 17-ig.

Az EU bírósági intézményrendszerén belül a Törvényszéket azért hozták létre, hogy tehermentesítsék a tulajdonképpeni Európai Bíróságot: a magánszemélyek, vállalkozások és egyes szervezetek által indított eljárásokkal és a versenyjogi ügyekkel a Törvényszék foglalkozik. Az Európai Bizottság – az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye – 2004. március 24-én hozott határozatában megállapította: a Microsoft visszaélt erőfölényével azzal, hogy 1998 októbere óta megtagadta bizonyos, alkalmazásfejlesztéshez szükséges információk átadását a versenytársaknak.

A mamutcég ezzel azt is akadályozta, hogy a versenytársak a Microsoft termékeivel versenyző termékeket fejlesszenek ki és forgalmazzanak a munkacsoportszerverek operációs rendszereinek piacán. Az uniós végrehajtó testület ezért 497 millió euró összegű bírságot szabott ki. A 2004-es határozat elfogadása után az Európai Bizottság és a Microsoft párbeszédet folytatott egymással arról, milyen mechanizmust alakítsanak ki az alkalmazásfejlesztési információk közzétételére.

Tekintettel azonban egyfelől arra, hogy a Microsoft nem közölte ezeket  információkat a 2004-es határozatban előírt határidőn belül, másfelől arra, hogy a Microsoft ésszerűtlen mértékű díjat kért az információkhoz való hozzáférés fejében, az Európai Bizottság számos további határozatot hozott, amelyekben a Microsofttal szemben újabb kényszerítő bírságokat szabott ki.

A most közzétett luxembourgi ítélet lényegében megerősítette a brüsszeli bizottsági álláspontot, és elutasította a Microsoft valamennyi ellenérvét. Mindazonáltal a Törvényszék szükségesnek találta a halmozott kényszerítő bírság összegének felülvizsgálatát, és azt végül 860 millió euróban határozta meg.  • Hírek
  • Bankszámla