Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

ADSL telefon nélkül?

2004.03.16. 12:34
Többen is kifogásolták a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy Magyarországon a fogyasztók csak úgy juthatnak ADSL-hozzáféréshez, ha egyben vezetékes telefonelőfizetéssel is rendelkeznek. Van, aki szerint ez egyszerű árukapcsolás, de a versenyhivatal szerint erről nincs szó. Elképzelhető azonban, hogy idén a díjak változása miatt a GVH egy újabb bejelentésre már másképp dönt.
Több beadvány is érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz, melyek azt kifogásolják, hogy Magyarországon az ADSL-előfizetéshez beszédalapú telefonelőfizetés is szükséges, ami egyesek szerint egyszerű árukapcsolás. Az ADSL-szolgáltatáshoz ugyanis műszakilag nem szükséges a beszédalapú telefonelőfizetés, elegendő, ha a vonal létezik, és áram alatt van.

DSL-t, azaz szimmetrikus bérelt vonali internetelőfizetést itthon is lehet beszédalapú telefonelőfizetés nélkül is igényelni. (Ez annyiban tér el az ADSL-től, hogy a le- és feltöltés sávszélessége megegyezik, technikai megvalósításuk hasonló.) Emellett több országban, például Hollandiában, Nagy-Britanniában és az USA-ban is van lehetőség "csupasz ADSL" vásárlására.

Elutasítják

Árukapcsolás
A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény 21. paragrafusa szerint "Tilos a gazdasági erőfölénnyel visszaélni, így különösen az áru szolgáltatását, átvételét más áru szolgáltatásától, átvételétől, továbbá a szerződéskötést olyan kötelezettségek vállalásától függővé tenni, amelyek természetüknél fogva, illetve a szokásos szerződési gyakorlatra figyelemmel nem tartoznak a szerződés tárgyához."

Gönczöl Tünde, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Infokommunikációs Irodájának vezetője lapunknak elmondta: több bejelentés is érkezett már hozzájuk hasonló ügyben, több szolgáltató ellen is. "Ezeket a bejelentéseket el szoktuk utasítani - tette hozzá, - ugyanis versenyjogi szempontból nem kifogásolható a gyakorlat."

A GVH álláspontja szerint önmagában az a kikötés, hogy vezetékes telefonvonallal kell rendelkeznie annak, aki ADSL-hozzáférést szeretne, nem minősülhet jogsértőnek, hiszen az ADSL-hozzáférés feltétele a működő telefonvonal megléte. A felhasználó tehát köt egy előfizetést a telefontársasággal a vonalra, és egyet az internetszolgáltatóval az ADSL-szolgáltatásra.

Más következtetés

A felvetésre, hogy a felhasználóknak nem lehet pusztán a vonalra szerződést kötni a telefontársaságnál, hanem akár akarják, akár nem, kötniük kell beszédalapú előfizetésre is, Gönczöl Tünde elmondta: a versenyjogi vizsgálatban ez sem volt kifogásolható, hiszen a gyakorlat nem károsította a fogyasztókat.

Jogi szempontból akkor merülhetne fel probléma, ha a telefontársaság monopolhelyzetével visszaélve, ügyfelei kizsákmányolásával növelné bevételeit, például plusz díjakért vásároltatna meg olyan szolgáltatást a fogyasztóval, amire annak nincs szüksége, magyarázta. A kifogásolt ADSL-szerződéseknél erről sem volt szó, hiszen a telefontársaságok által kínált alapcsomagok havidíjai - a Nemzeti Hírközlési Hatóság által jóváhagyott referenciaajánlatok szerint - tavaly valamivel még alacsonybbak is voltak a vonal fenntartásának költségeinél. Tehát a szolgáltatók nem jutottak többletbevételhez a konstrukcióban.

A 2004-re jóváhagyott referenciadíj-ajánlatok (amennyiért a szolgáltató üzletfeleinek átengedné hálózatának adott szakaszát) azonban - egy szolgáltató kivételével - valamivel alacsonyabbak a tavalyiaknál, és ha a nagykereskedelmi díjak jelentősen csökkennek, egy esetleges újabb bejelentés alapján akár más következtetésekre is juthat a hivatal, tette hozzá Gönczöl Tünde.

Idén egyébként érkezett már egy bejelentés, de az érintett telefontársaság még mindig a 2002-es referencia ajánlatát alkalmazza, amelyben igen magas, 4000 forint feletti költségalapú díjak szerepelnek.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft