Milliós per webes hírgyűjtés miatt

2005.03.19. 09:45
Hatalmas összeget, 17,5 millió dollárt követel az Agence France Presse a Google-től, mert a webkeresőjéről ismert cég a francia hírügynökség szerint eltulajdonítja tőlük a híreket. A Google Newshoz hasonló magyar szájtok nem tartanak pertől.

A kaliforniai székhelyű Google webes hírszolgálata, a Google News úgy működik, hogy automatikusan pásztázza a különböző híroldalakat, portálokat és hírügynökségi szájtokat, majd a relevánsnak ítélt hírek címét, első bekezdésének egy részét és nem ritkán az ahhoz kapcsolódó fotót is saját felületén jeleníti meg.

Az AFP viszont sok más hírügynökséghez, így a Magyar Távirati Irodához hasonlóan előfizetéses rendszerben, pénzért árulja az általa gyártott híreket, és szerinte a Google News gyakorlata sérti üzleti érdekeit. A franciák egy kaliforniai bíróságon benyújtott keresetben 17,5 millió dollárt követelnek a Google-től, és a kártérítésen kívül azt is szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa el a Google-t a további hírgyűjtéstől.

Szép szóra nem reagáltak

"Az alperes az AFP engedélye nélkül, folyamatosan és tudatosan reprodukálja és nyilvánosságra hozza az AFP fotóit, szalagcímeit és kopfjait Google News weboldalain" - áll a keresetben. Az AFP korábban már felszólította a Google-t, hogy hagyjon fel a hírek megjelenítésével, de a cég ezt a francia hírügynökség szerint visszautasította - ekkor perelte be az AFP a keresőt egy kaliforniai bíróságon. A Google szóvivője a per hírére a Reutersnek csak annyit mondott: "Vizsgáljuk az ügyet."

Kicsiben lehet lopni

A per kimenetele nagyban megváltoztathatja a világ hírpiacát, hiszen számos, főleg angol nyelvű szájt gyűjt technikai eszközökkel híreket a webről. Az eset alapvető kérdéseket vet fel a hírek felhasználásával, illetve eltulajdonításával kapcsolatban is. Általánosan elfogadott nézet, hogy maga a hír közkincs, tehát nem eltulajdonítható. A megfogalmazás módját azonban a világ legtöbb országában védi a szerzői jog, és egyes precedensértékű perekben a bíróságok azt is kimondták már, hogy kárt szenved az a hírügynökség, amelytől nagy anyagi ráfordítással, első kézből szerzett információt tulajdonítanak el és tesznek közzé.

A képlopással kapcsolatban is született már ítélet: egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság 2002-ben kimondta, hogy kicsinyített méretű képeket bárki nyugodtan közölhet a neten, és jogi védelem csak a teljes, eredeti méretű fotókat illeti meg.

A magyar portálok örülnek a linkelésnek

A Google Newshoz hasonló hazai szájtok nem tartanak pertől. Az olyan szájtok, mint a Hírkereső, a Hírlista vagy a Hírstart ugyanis sem képet, sem szöveget nem lopnak az automatikusan szemlézett portáloktól, ráadásul hírügynökségi anyagokkal sem foglalkoznak - nem kell tehát attól tartaniuk, hogy valamelyik előfizetéses rendszerben működő ügynökség anyagi érdekeit sértik. Az általuk közölt linkekkel kapcsolatos jogi szabályozás pedig egyelőre olyan kusza, hogy a szakjogászokat is megosztja.

Mindehhez a magyar szájtok nem hogy nem titkolják, hogy más forrásból szerzik a híreket, hanem egyenesen büszkék rá: "Kérjük a cégeket, intézményeket, pr-ügynökségeket stb, hogy ne küldjenek sajtóhíreket! Oldalunkon nem szerepelnek saját hírek, kizárólag más híroldalak hírcímeit vesszük át" - áll a Hírkeresőn.

"Szerencsére semmilyen problémánk nem volt eddig"- mondta Péli Árpád, a Hírkereső médiaigazgatója. "Sőt. Aki nincs bent, szinte minden követ megmozgat, hogy bekerüljön" - mondta Péli. "A tartalomszolgáltatóknak mindenképpen érdekük, hogy megjelenjenek nálunk, mert ez nekik egyértelmű és pozitív hatást jelent. Voltak olyan hangok, hogy nem jó, ha egy szájt más tartalmakból él - de ha erre igény van, akkor igenis van helye [a szolgáltatásnak]".  • Tippek
  • Hírek