16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Digitális aláírás Csehországban

2000.05.31. 12:45
Elfogadta a cseh parlament alsóháza a digitális aláírás bevezetéséről szóló törvény tervezetét. A régióban elsőként Csehországban vezetik be ősztől a virtuális szignót, mely nagyságrendekkel megkönnyíti majd az online kereskedelmet. Szakértők szerint 2006-ra, a jelenlegi évi 46.8 milliárd Euróról 829 milliárd Euróra növekszik majd az e-business évi bevétele az európai piacon.
A cseh parlament alsóháza a múlt héten elfogadta a digitális aláírás engedélyezéséről szóló törvény tervezetét, amivel a régióban elsőként tesz komoly lépést a hivatalos dokumentumok internetes szignálásának bevezetésére.

A digitális aláírás újabb lehetőség, hogy a rendőrségi, banki, és egyéb hivatalos, személyes szignót igénylő ügyeket bárki otthonról, vagy a munkahelyéről intézhesse. A teendő mindössze annyi, hogy az interneten ki kell tölteni az éppen aktuális űrlapot, majd kattintani egyet az erre a célra létrehozott ,,aláírás" gombra. A rendszer értelmezi a megadott személyes kódot, majd az elektronikus dokumentum elküldése után a fogadó fél kiegészíti az aláírást egy másik azonosítóval, így téve teljessé és egyedivé a digitális szignót.

Online kereskedelmi piac bevétele 2003-ig (milliárd dollár)

A módszer egyrészt meggyorsítja a hivatali ügyintézés menetét, másrészt lehtővé teszi az online kereskedelem minden eddiginél gyorsabb piachódítását a Cseh Köztársaságban.

Távol Európától

Itthon Katona Kálmán távozó közlekedési és hírközlési miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a készülő hírközlési törvény foglalkozik majd a kérdéssel. Szerinte egy éven belül Magyarországon is elkészül a digitális aláírás törvényi szabályozása. A kormány mindeddig semmit nem tett az informatika korszerűsítéséért. Az első lépés az új kormánybiztos, Sík Zoltán kinevezése volt, aki azonban mindeddig nem osztotta meg terveit közvéleménnyel. Az Európai Unió tagországaiban viszont a digitális aláírás érvényességét törvény szabályozza, mely rendelkezés kimondja, hogy az elektronikus szignót minden tekintetben egyenértékűnek kell tekinteni a hagyományos aláírással. A törvény technikai és jogi érvényesítésére az Unió államai tizennyolc hónap haladékot kaptak.

Elemzők szerint az európai internetes üzleti piac (Észak-Amerika után a világ legnagyobb online business centruma), 2006-ra, a jelenlegi évi 46.8 milliárd Euróról 829 milliárd Euróra növeli forgalmát. Szakértők évek óta jósolják a terület robbanásszerű előretörését, aminek legfőbb akadálya a számítógépek és az internet-hozzáférés magas ára mellett mindeddig a digitális üzletbonyolítás nehézkessége volt.

A Cseh Köztársaságban őszre tervezik az új, virtuális szignálási lehetőség bevezetését. A várakozások szerint a digitálisan érvényesített dokumentumok mindenben egyenértékűek lesznek papírból készült társaikkal, de tárolásuk, kezelésük és előállításuk lényegesen olcsóbb lesz a papír alapú ügyintézésnél.

,,A legfontosabb szempont amiért érdemes bevezetni a digitális aláírást mégsem az, hogy pénzt lehet vele megtakarítani, hanem az, hogy pénzt - rengeteg pénzt - lehet majd termelni az egyre erősödő online üzleti szféra legitimizálásával és megbízhatóbbá tételével." - mondta a kérdésről Jiri Cermak, a cseh Trinity Systems vezetője.

Az utolsó lépés a törvény beiktatása előtt még hátravan Csehországban. Létre kell hozni azokat tanusítvány kiállító hatóságokat, amelyek kialakítják majd az emberek személyes digitális kódjait. Az üzleti befektetésnek sem utolsó lehetőséget nagy valószínűséggel KPNQwest Czechia nevű vállalat kapja. A tanusítvány, melyet mindenkinek évente kell majd kiváltani, előre láthatóan csaknem 1000 Cseh Koronába kb.(7000 Forint) kerül majd.  • Tippek
  • Bankszámla