Bojkott az Amazon ellen

2000.03.14. 22:52
Az internetes közösség bojkottot indított az Amazon.com ellen, mely alapvető internetes eljárásokat szabadalmaztatott. A cég levédette az egyetlen kattintással történő vásárlás technikai megoldását, továbbá a weboldalakba illesztett, online áruházak termékeire mutató dobozokat.

Az internetes közösség bojkottot indított az Amazon.com ellen, mely alapvető internetes eljárásokat szabadalmaztatott. A cég levédette az egyetlen kattintással történő vásárlás technikai megoldását, továbbá a weboldalakba illesztett, online áruházak termékeire mutató dobozokat.

Karikatúra az Amazon szabadalmairól
Kattintson a nagyításhoz
Szabadalmi jogászok és elemzők szerint is problémákat vet fel, hogy az Amazon.com alapvető internetes eljárásokat szabadalmaztatott. A cég számára február végén jegyezték be a "társult kereskedők"-program szabadalmát, amelyet széles körben alkalmaznak az online áruházak. A módszer lényege, hogy az online áruházak partnerei, a "társult kereskedők" weboldalukon egy beillesztett dobozban kínálják az áruház egyes termékeit, melyre kattintva a vásárló az áruházba jut, ahol megvásárolhatja az illető terméket. A társult kereskedők százalékot kapnak az eladások után.

Az Amazon az egyetlen kattintással történő vásárlás intézményét is szabadalmaztatta. Az internetes kereskedelem egyik alapmegoldásának számító technológia lényege, hogy a vásárlónak elég egyetlenegyszer megadnia személyes és számlázási adatait. A további vásárlásokat már egyetlen kattintással bonyolíthatja, mivel az áruház felismeri korábbi látogatóját. Az Amazon néhány héttel a szabadalom bejegyzése után beperelte régi ellenfelét és versenytársát, a Barnesandnoble.com könyvesboltot szabadalmának megsértése miatt. A bíróság decemberi ideiglenes döntésében a technológia használatának felfüggesztésére kötelezte a Barnesandnoble.com-ot.

Névhasználati perek

Az Amazon néhány éves történetében jó néhány szerzői jogi és védjegyper szerepel. Az Amazon nevű offline könyvesbolt 1999 áprilisában indított perében azt követelte, hogy az online könyvesbolt mondjon le a névhasználatról, továbbá fizessen kártérítést és a név használatából származó nyereségének bizonyos százalékát. Az Amazon név ugyanis az 1970-ben alapított feminista könyvesbolt bejegyzett tulajdona. A két cég novemberben kötött peren kívüli megállapodást, a név az Amazon.com tulajdonába került, amely engedélyt adott az Amazon könyvesboltnak a név további használatára.

A korábban "a világ legnagyobb könyvesboltja" szlogent használó Amazon.com tavaly augusztusban beperelte a portáljára rendkívüli módon hasonlító Amazon.gr-t üzemeltető CITI nevű görög céget. A cég ügyvezetője előzőleg 1,6 millió dollárért kínálta a CITI-t eladásra az Amazonnak, melyre a könyváruház perrel válaszolt, miután felfedezte a "Görögország legnagyobb könyvesboltja" szlogenű oldalt. Az Amazon.gr domainen megszüntették az áruházat. Az Amazon.com szlogenjét egyébként azért változtatták "a világ legnagyobb választékára", mivel a rivális Barnesandnoble.com 1997 májusában, az Amazon tőzsdei bevezetése előtti napon pert indított, megkérdőjelezve az állítás igazát: a cég szerint a Barnes and Noble több könyvet kínál vásárlóinak, mint az Amazon.

Richard Stallman, a GNU project atyja, a szabad szoftver harcos védelmezője az Amazon bojkottjára szólította fel az internetezőket. Stallman szerint a kialakult helyzet nem írható egyedül az Amazon számlájára, az amerikai Szabadalmi Hivatal és a szabadalmakat védő bíróságok éppolyan hibásak, mint a cég. Stallman szerint a szabadalmi törvény rendelkezései is károsak, mivel lehetővé teszik az információ kezelésének és a kommunikáció módjának szabadalmazását.

Az Amazon szabadalmai

2000. február 25. Bejegyzik a "társult kereskedők"-program szabadalmát
1999. október 21. Az Amazon bepereli a Barnesandnoble.comot az OneClick miatt
1999. szeptember 28. Bejegyzik az One-Click technológia szabadalmát
1997. június 27. Az Amazon beadja "társult kereskedők"-programjának szabadalmi igénylését
1997. június 17. Az Amazon beadja One-Click szabadalmi igénylését

"Az Amazonnak le kell mondania szabadalmáról, előbb-utóbb úgyis visszavonják tőle" - írta Tim O'Reilly, az O'Reilly & Associates kiadó elnöke "Kérdezd Timet" című állandó rovatában. A javaslatra Jeffrey Bezos, az Amazon elnöke és alapítója nyílt levélben válaszolt cége weboldalán. Bezos levelében kijelenti, hogy cége nem mond le a szabadalmakról, már csak azért sem, mert ez nem oldaná meg a szabadalmi jog általános problémáit. Jogi szakértők szerint a szabadalmakről való lemondás esetén részvényesei beperelnék a céget, versenytársai pedig azonnal szabadalmaztatnák a kérdéses technológiákat. Bezos a szabadalmi törvény megreformálását javasolja levelében, szerinte az üzleti és szoftveres szabadalmak élettartamát a jelenlegi 17 évről 3-5 évre kellene csökkenteni. A bejegyzésre váró szabadalmakat pedig nyilvánosságra kéne hozni, hogy az eljárás más alkalmazói is jelezhessék szabadalmi igényüket.

A cég egyelőre nem indított pert a "társult kereskedők" szabadalma megsértése miatt. Az internetezők a szokásos szkeptikus-gunyoros hangnemben kommentálják a kérdést a beszélgetőfórumokon és levelezőlistákon. Egy névtelen művész elkészítette az Amazon mindent szabadalmazó nyomulását karikírozó rajzot, amelyen a cég logójának magyarázata szerepel. Ezek szerint az Amazon.com szabadalmaztatta az A betűt, a narancssárga színt, az A betű egy szóban kétszer szerepeltetését, a logóban használt árnyékolást, a pontot a .com-ban, továbbá a "com" szócskát.  • Hírek
  • Személyi kölcsön