AOL, a kábelbarát

2000.03.01. 14:44
Az egyesülni igyekvő AOL és Time Warner kinyilatkozta, hogy hajlandó megnyitni kábeltévés hálózatát külső internetszolgágtatóknak is. A bejelentés egész véletlenül aznapra esett, hogy a szenátus igazságügyi bizottsága meghallgatta a médiaóriások vezetőit.
Az America Online és a Time Warner úgy döntött, hogy megnyitja nagysebességű kábelhálózatát a konkurens internetszolgáltatók előtt. A két cég az utolsó előtti pillanatban, a keddi szenátusi meghallgatás napján közölte tervét a nyilvánossággal. A meghallgatás tétje hosszútávon az egyesülés jóváhagyása lesz, amiről a Szövetségi Kereskedelmi Hivatal fog dönteni.

Steve Case AOL-vezér
Az amerikai kábeltévés hálózat egyelőre zárt piac, főként azért, hogy a vezetékes telefonon terjedő AOL ne tudjon idegen hálózaton terjeszkedni. Az AOL egészen az utóbbi hetekig kemény lobbyhadjáratot folytatott, hogy megtörje a javarészt az AT&T uralma alatt lévő piac burkát. A legnagyobb kábelbirtokos AT&T ugyanis arra kényszerítette előfizetőit, hogy az Excite@Home-tól vegyenek internetet, de a többi kábeles cég is a tulajdonában lévő szolgáltatót tolta a vásárlók arcába.

A Time Warner felvásárlásával azonban az AOL számára értelmét vesztette a kábelfelszabadítási akció. A cég bevásárolta magát a zárt hálózatba, viszont a kisebb internetszolgáltatók (vagyis az összes többi) továbbra sem férhetnek hozzá. A legnagyobb telefonos internetszolgáltató és az ország második legynagyobb kábelhálózatát őrző Warner együtt olyan előnyökhöz juthat, amelyekkel megsemmisíthetik a konkurenciát.

Az AOL-Warner most mégis lehetővé akarja tenni, hogy a tömegek bármilyen az AOL-tól független szolgáltatónál előfizethessenek, hogy a Time Warner gyors hálózatán csapjanak Quake 3 partikat. Az ajánlat szerint nincs felső határ, hogy hány szolgáltató léphet be a hálózatra, mint ahogy azt is megengednék, hogy a szolgáltató videóműsorokat sugározzon, közvetlenül számlázzon az előfizetőknek vagy viszonteladóként terjessze az AOL-Time Warner szolgáltatásait.

A szenátus igazságügyi bizottsága kétkedéssel fogadta az AOL és a Time Warner bejelentését. A 350 milliárd dollár értékű multiba egyesülő cégek bejelentésükben nem vázolták fel pontosan, milyen feltételeket szabnak a hálózatukhoz csatlakozóknak, és a "kábelfelszabadítás" idejét sem közölték. Kérdéses a RoadRunner sorsa is, ugyanis a Time Warner 2001-ig kizárólagosan szerződött a céggel kábeles internetszolgáltatásra.

Steve Case AOL-vezér a bizottság kérdésére úgy válaszolt, nem tartja szükségesnek egy a mostaninál pontosabb üzletmenet kidolgozását. "A következő hónapokban kiderül, hogy teljesen komolyan gondoljuk, amit most bejelentettünk, nem lesz szükség kormányzati beavatkozásra."

Az AOL és a Time Warner úgy döntött, hogy megnyitja nagysebességű kábelhálózatát
Gerald Levin, a Time Warner vezérigazgatója elutasította azt az aggodalamt, hogy semmilyen jogi kötöttséggel nem járna számukra a kinyilatkoztatás. Levin szerint az számít, hogy ő személyesen elkötelezettje a hálózat megnyitásának, s ezért mihamarabb tárgyalásokba kezdenek a jelenlegi partnerekkel kötött exkluzív szerződések átgondolására.

A bizottság ennek ellenére szkeptikusan áll a "vaporware-nek", azaz kamunak minősített bejelentéshez, mivel szerintük a benne foglalt állításokat nem lehet majd számonkérni a médiabirodalmon, ráadásul konkrét tényekről szinte szó sem esik benne. "A bizottság fenntartja távolságtartó véleményét, ameddig a PR-csapat előadásán kívül komoly érvekkel nem próbálják meggyőzni."

A kábelhálózatok megnyitása azonban nem csak az AOL-Warner pároson múlik. Az AT&T legutóbb úgy nyilatkozott, ugyan támogatják a liberalizációt, de csak azután, hogy 2002 nyarán lejár az Excite@Home-mal kötött exkluzív szerződésük.  • Hírek
  • Hírek