Árpád
-2 °C
4 °C

Perelik az Apple-t az iTunes másolásvédelme miatt

2008.09.30. 19:00
A hálózatfüggetlen iPhone-t sikerült kiharcolni az európai bíróságokon, most az iTunesról letölthető zenék és az iPodok szétszakítása a fogyasztóvédők célja.

A norvég fogyasztóvédők már két éve hadakoznak az Apple-lel az iTuneson megvásárolható zenék másolásvédelme miatt. A türelem most fogyott el: a fogyasztóvédelmi ügyekért felelős ombudsman, Bjorn Erik Thon november elejéig adott időt az Apple-nek a másolásvédelem megváltoztatására (amire az esély a nullához közeli), aztán bíróságra mennek.

Bár Norvégia nem tagja az EU-nak, egy esetleges pozitív bírósági döntés precedenst teremthet, aminek alapján más országok is nekiállhatnak az iTunes ostromának. Az Apple többször volt már kénytelen európai bíróságok döntései miatt változtatni Amerikában bevált szokásain, így harcolta ki például néhány ország magának a hálózatfüggetlen iPhone-t.

A probléma lényege, hogy az Apple zeneboltjából letöltött zenéket csak iPodok tudják lejátszani, ami a fogyasztóvédők szerint tisztességtelen piaci magatartás a többi mp3-lejátszó gyártójával szemben. Thon azzal érvel, hogy a fogyasztó joga eldönteni, milyen készülékkel játssza le a megvásárolt zenét, az Apple pedig ezt lehetetlenné teszi (vagy legalábbis nagyon megnehezíti).

Tavaly maga Steve Jobs érvelt a másolásvédelem mellett a cég weboldalán: szerinte az egész zeneipar és közvetetten a zenehallgatók érdeke is, hogy ne legyen könnyű az illegálisan másolt zenékhez hozzájutni, és az Apple teljes mellszélességgel kiáll a másolásvédelem mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?