Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Péterfalvi Attila a Nagy Testvér Díj jelöltjei között

2004.11.11. 15:51
Csütörtökön indul a közönségszavazás arról, hogy idén melyik cég, magánszemély vagy állami szervezet sértette meg leginkább a magánszféránkat. Az internetes szavazás november 25-én délben zárul.
A Nagy Testvér Díjat azok a cégek és magánszemélyek kapják, amelyek az adott évben kimagaslóan sokat tettek az emberek magánszférájának megsértéséért, ugyanakkor pozitív e-privacy díjat kaphatnak azok a szervezetek és magánszemélyek, amelyek a magánszféra védelméért küzdenek.

Az internetes jelöléseket szeptember 28-ig lehetett leadni, és miután a zsűri ellenőrizte a beérkezett információkat, az érintetteket is tájékozatta, hátha van ellenvetésük. Az alábbi jelöltekre november 25-ig lehet szavazni a Nagy Testvér Díj weboldalán. A jelöltekhez tartozó indoklásokat a zsűri állította össze.

Szoftverszabadalomért felelős állami intézmények és szervezetek
(Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Hivatal, Szabadalmi Hivatal, Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság)

A szoftverszabadalom olyan formáját támogatták, amely hosszú távon gátolná az információhoz való hozzáférést, és így kiszolgáltatottá tenné az állampolgárokat.

Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium

Az általa létrehozandó Egységes Munkaügyi Nyilvántartás alkotmányellenes, mert nem szolgál olyan célt, amely indokolttá tenné a személyes adatok védelmének korlátozását.

Magyar Hivatalos Közlönykiadó

A Magyar Közlöny utolsó öt számát csak akkor lehet letölteni, ha a felhasználó előbb regisztrálja magát és megadja személyes adatait, olyan például a nevét, a lakcímét és telefonszámát. Ezt az adatgyűjtést azonban semmi sem indokolja, mivel a Magyar Közlöny tartalmának mindenki számára szabadon elérhetőnek kell lennie.

Pannon GSM

Fénymásolatot készíttet a mobiltelefont vásárlók személyi igazolványáról, és eközben készletezés jellegű adatgyűjtést folytat.

Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese

Ficsor Mihály a szoftverszabadalom olyan formáját támogatja, amely az indoklás szerint hosszú távon gátolná az információhoz való hozzáférést és így kiszolgáltatottá tenné az állmapolgárokat.

Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos

Péterfalvi Attila azt nyilatkozta, hogy adatvédelmi szempontból az áruházi próbafülkék bekamerázása - amennyiben erre tábla hívja fel a figyelmet - megfelelő eljárás, hiszen magánterületről van szó, és a vásárlók ráutaló magatartással hozzájárulnak adataik kezeléséhez, ha bemennek a próbafülkébe. Péterfalvi Attila ilyen és hasonló nyilatkozatai rombolóan hatnak az adatvédelem megbecsültségére.