Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Újra bíróság előtt a kiberanarchista

2001.04.06. 18:19
A szabad merényleten alapuló politikai rendszer kiötlője James Dalton Bell újra bíróság előtt áll- ezúttal zaklatás miatt.
Az ember azért akar hatalomhoz jutni, hogy visszaélhessen vele, ezért minden kormánytisztviselő korrupt és potenciális gonosztevő, aki semmitől sem riad vissza pozíciója megtartása érdekében. Ha lenne egy portál, ahol tetszőleges összeggel licitálni lehetne egy adott tisztviselő halálának időpontjára, akkor az egész hatalmi játék sokkal kiegyensúlyozottabb lenne. A telitalálat gazdája nyerné az összegyűlt téteket - amelyek bizonyos összeg felett valójában vérdíjként funkcionálnának.

Nagy vonalakban ez volt az az elképzelés, amelyet az anarchista technoterrorista, politikai közíró, Jim Bell fogalmazott meg Assasination Politics (Merénylet, mint politikai rendszer) című dolgozatában.

"Ha továbbra is a kormánynak dolgoznak, megérdemlik, amit kapnak, de én inkább azt javasolnám nekik, hogy lépjenek ki most, és reménykedjenek" - mondta Bell, majd három évre börtönbe vonult adófizetés megtagadása miatt.

Amikor Jim Bell tavaly áprilisban szabadlábra került, már nyíltan internetes anarchistának vallotta magát. Szabadságának alighanem hamarosan újra vége szakad.

Államközi osonás

James Dalton Bell ötrendbeli zaklatás (stalking, magyarul: lopódzás, osonás, cserkészés, bizonyos személyek feltűnő figyelése) miatt áll bíróság előtt, mivel nyilvános kormányzati információs rendszerekről információt gyűjtött egy illegális megfigyeléssel kapcsolatos konspiráció és hivatali visszaélés leleplezésére.

Kiszolgáltatott rendőrök
Bell ügyétől független, de szintén technoellenállós ügyben egy washingtoni városi önkormányzat lezáratta a justicefiles.org nevű oldalt, amely rendőrök magánjellegű adatait közölte.

Mindez különös fényben tűnik fel, ha tudjuk, hogy a múlt héten a körzeti fellebviteli bíróság úgy döntött, nem sért törvényt az az oldal, amely abortuszt végrehajtó orvosok magánjellegű adatait közli az interneten.

A vádat képviselő Robb London azt szeretné elérni, hogy Bellt paranoiás betegként gondozásba vegyék (és természetesen ítéljék el a zaklatásért). Bár a cypherpunk aktivista ezúttal semmi igazán cselekményes felbujtásban, és életveszélyes fenyegetéseket sem küldött, Robb London jónak látta, hogy felvonultassa az 1997-ben lakásában lefoglalt tűzerőt (két szovjet SKS gépkarabély, egy forgótáras Smith&Wesson pisztoly és egy Ruger karabély) ábrázoló fotókat.

Bell ügyvédje, Robert Leen azzal érvelt, hogy védencének az amerikai alkotmány értelmében joga van fegyvert tartani és joga van a tisztességes bírósági eljáráshoz. A 82 éves bíró azonban zárt tárgyalást rendelt el, miután London egy gondolatmenetben ismertette azt a gyanúját, hogy miután Bell kormánytisztviselők magánjellegű adatait tette fel az internetre, elképzelhető hogy a tárgyalás dokumentumai is a weben végzik.

Jack Tanner bíró emellett elutasította a vádlott kérését, egykori rabtársának kihallgatásával kapcsolatban, aki Bell szerint egykor részese volt egy állami összeesküvésnek. Nem idézte be továbbá azokat az FBI-vezetőket, akik négy évvel ezelőtt elrendelték a nála végrehajtott házkutatást.

Maga meg mit írogat?

SKS karabély
illusztráció
Tanúskodnia kellett viszont Declan McCullaghnek, a Wired újságírójának, aki több alkalommal is tudósított a '97-es Bell ügyről. McCullagh nem mutatott nagy lelkesedést a Bell minél komolyabb bemártásáért folyó nyomulásért. Úgy emlékezett, hogy nem emlékezik, pontosan mit mondott neki az anarchista, amikor beszélgettek. Megtagadta továbbá, hogy válaszoljon arra kérdésre, hogy kivel miről levelezett a hardcore titkosításpártiak mozgalma a cypherpunkok levelezőlistáján. Robb London arra kérte a bíróságot, hogy ne vegye figyelembe az egyértelműen ellenséges hozzáállású újságíró vallomását (tette ezt annál is inkább, mivel már előzetesen is kérte, hogy ne hagyják tanúskodni).

Szintén tanúskodott John Young, aki egy New York-i építész, a Cryptome.org oldal üzemeltetője és kulcsfigura. Young 2000 novemberében kormányzati oldalakon keresgélve talált rá egy különös ISTAC kódnevű CIA irodára az oregonbeli Bendben. Rögvest írt egy levelet a cypherpunk levelezőlistára, amelyben azt tudakolta, hogy tudja-e valaki, hogy milyen szervezetet takar az ISTAC betűszó, és hogy ismer-e valaki egy bizonyos Deforest X Muellert, akit kontaktszemélyként jelöltek meg ugyanott.

Az egyik listára érkezett név nélküli válaszüzenet szerint Bendben valóban él egy Scott Deforest Mueller, akinek két oregoni rendszámú kocsi áll a háza előtt. Miután a szövetségi nyomozók Bell számítógépén megtalálták a levélhez csatolt PGP aláíráshoz tartozó titkos kulcsot tagadhatatlanná vált, hogy a félelmetes hírű anarchista a környéken mászkált.

Scott Deforest Muellernek azonban az égvilágon semmi köze sem volt a CIA-hoz, sőt kifejezetten félni kezdett, miután az Internal Revenue Service (IRS, az amerikai APEH) ügynöke felhívta rá a figyelmét. Ez az ügynök egyébként nem volt más, mint Jeff Gordon, aki Bell fő ellenfele volt az 1997-es ügyben.  • Vennék
  • Hírek