Valér
4 °C
8 °C

Késik a biometrikus útlevél

2005.04.01. 08:45
Az Európai Unió szerdán közölte az Egyesült Államok Kongresszusával, hogy további egy évre van szüksége az új amerikai szabályok által megkövetelt, biometrikus azonosítót tartalmazó útlevelek kibocsátásához.
Az EU várhatóan csak 2006. augusztusának végére áll készen a biometrikus azonosítót tartalmazó útlevelek bevezetésére, írta Franco Frattini, az unió igazságügyi és belügyi biztosa az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának írt levelében.

Az unió igazságügyi és belügyminiszterei tavaly még azt ígérték, eleget tesznek a 2005. október 26-ai határidőnek, de a 25 tagállamból csak hat - Belgium, Finnország, Luxemburg, Németország, Ausztria és Svédország - tudná addigra bevezetni. Az Egyesült Államok egyszer már egy évvel meghosszabbította az eredetileg 2004. októberi határidőt.

Japán sem készül el

Az Egyesült Államokban technológiai problémák miatt szintén csúszik kissé az újfajta útlevél bevezetése, idézi Frattani levelét az AP hírügynökség, melynek forrásai szerint valószínűleg Japán sem tud majd eleget tenni a határidőnek.

Az intelligens útlevélként emlegetett csipkártyák megakadályozhatják az útlevelek hamisítását, és felgyorsíthatják az ügyintézést a határátkelőknél. Az elektronikus útlevelek olyan mikrocsipet tartalmaznak, amelyek a személyes adatok (név, születési idő és hely) mellett biometrikus adatokat is tárolnak, például íriszképet, különböző fotókat, digitalizált ujjlenyomatokat.

Az Egyesült Államokban a tervek szerint 2005. végétől valamennyi kibocsátott útlevél tartalmazza majd a tulajdonos adatait és a biometrikai standardoknak eleget tevő arcképét is. A különböző országok ugyanakkor szabadon megkövetelhetnek más biometrikai jellemzőket is. Az Európai Unió például úgy döntött, az uniós országokban kiadandó útleveleknek az ujjlenyomatot is tartalmazniuk kell.