Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Bűnös a lányt a MySpace-en halálba kergető nő

2008.11.27. 17:00
Az amerikai bíróság bűnösnek mondta ki a lánya barátnőjét halálba kergető nőt, három évet és 300 ezer dolláros büntetést is kaphat.

Egy Los Angeles-i bíróság szerdán bűnösnek találta azt a 49 éves amerikai nőt, aki MySpace-en egy nem létező fiúnak adta ki magát, majd érzelmileg kihasznált egy 13 éves lányt, aki öngyilkos lett. A bűnösnek talált nőt akár három évig tartó börtönbüntetésre, és háromszázezer dolláros pénzbüntetésre is ítélhetik.

A Los Angeles-i szövetségi bíróság esküdtszéke nem jutott megegyezésre abban, hogy összeesküvés vádjában is bűnös-e a 49 éves Lori Drew, így csak az illegális számítógép-használat vétségében találták bűnösnek. Büntetésének nagyságáról egy későbbi, meg nem határozott időpontban döntetnek.

Ez volt az első úgynevezett "cyber-bullying"-ügy az amerikai igazságszolgáltatás történetében. A "bullying" angol/amerikai kifejezés az egy személy ellen irányuló, ismétlődő zaklatást, erőszakoskodást jelenti.

A Missouri államban élő nő a MySpace internetes közösségi hálózaton egy Josh nevű 16 éves fiúként jelentkezett be 2006-ban, majd online felvette a kapcsolatot 13 éves áldozatával, amikor a lány regisztrált az oldalon. A nő ezután el kezdett szórakozni a lány érzelmeivel, akiről úgy gondolta, hogy hamis pletykákat terjeszt lányáról.

Az ügyész szerint magához édesgette, majd megbolondította kislányt, akit folyamatosan dicsért, boldogsággal kecsegtetett. Az érzelmileg labilis gyerekkel három héten át játszadozott, majd dobta. Azt írta a teljesen összezavarodott lánynak, hogy nincs tovább, az élet sokkal jobb nélküle. Egy óra múlva a kislány üzenetet küldött, hogy öngyilkos lesz. Mint később kiderült, meg is tette: felakasztotta magát a szobájában.