Bernadett
0 °C
4 °C

A Google bezáratná a pornókeresőt

2004.02.02. 15:40
Kapcsolódók (1)
A Google, a világ legnépszerűbb internetes keresője hivatalosan felszólította a Booble nevű, az eredeti oldalra erősen hasonlító pornóoldal-keresőt, hogy szüntesse be tevékenységét ezen név alatt, és változtassa meg a dizájnját is.
A keresőpiac hetven százalékát birtokló, tőzsdére készülő Google ugyanis úgy véli, hogy a pornókereső neve és logója zavaróan hasonlít az eredetire. A cég azt is el szeretné érni, hogy a Booble adja át nekik a domaint. A Google egyébként számos, a saját nevéhez hasonló domaint bejegyzett már.

Az amerikai központú Booble üzemeltetői azonban arra hivatkoznak, hogy csupán ártalmatlan paródiáról van szó, amit ráadásul az USA alkotmányának első, a szólásszabadságot biztosító kiegészítése is véd. Az üzemeltetők szerint különben csak egy ügyvéd képes komolyan kimondani a Booble szót. Az oldal alján szerepel a "Van humorérzékünk" mondta is.

Nem találják viccesnek

A Google azonban sem viccesnek, sem ártalmatlannak nem tartja a pornókeresőt: "Ahhoz, hogy egy alkotást paródiának lehessen tekinteni, fel kell használnia az eredeti mű egyes elemeit az új mű létrehozásához, aminek, legalábbis részben reflektálnia kell az erdeti alkotók művére" - áll a cég válaszában.

A Search Engine Journal is megjegyzi, hogy van különbség az egyszerű paródia és aközött, ha valaki álságosan hasznot akar húzni a paródiával szerzett népszerűségből.

A január 20-án indított Booble egyébként az üzemeltetők szerint időközben a nagy látogatottság miatt kétszer is összeomlott.