Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kié a linkelés szabadalma?

2002.02.13. 09:51
A British Telecom két éve fedezte fel, hogy egy 1976-ban bejegyzett szabadalma a "rejtett oldalakról" alkalmazható a linkelésre. Ezért előbb jogdíjakat követelt az internetszolgáltatóktól, majd pert indított egyikük, a Prodigy ellen. A hétfői előzetes meghallgatáson a bíró kijelentette, a cégnek nehéz lesz bizonyítania, hogy munkatársai fejlesztették ki és szabadalmaztatták először a linkelést.
A brit távközlési óriás indította szabadalmi perben hétfőn volt az első meghallgatás egy amerikai szövetségi bíróság előtt. A British Telecomot felszólították, igazolja állítását, miszerint ők fejlesztették ki és szabadalmaztatták először a link néven ismert eljárást, melynek segítségével az internetezők ez egyik weboldalról a másikra ugorhatnak.

Nehezen bizonyítható állítások

A hétfői előzetes meghallgatáson az aktákat átnéző szövetségi bíró kijelentette: a cég állításait nehéz lesz bizonyítani. Az ülés jegyzőkönyve szerint a távközlési vállalat azt az álláspontot képviseli, hogy minden amerikai weboldalon minden egyes link a cég 1976-ban szabadalmaztatott szellemi javait használja, és így licencdíjra kötelezhető.

Antik szabadalom

"A szabadalom szövegezése archaikus. Úgy tűnik, hogy a technológia már akkor divatjamúlt volt, amikor beadták a szabadalmat" - jelentette ki Judge Colleen McMahon kerületi bíró.

A British Telecom fenntartja a szándékát, hogy folytatja a pert - írja a Wired a vállalat egyik ügyvédjére, Albert Breneisenre hivatkozva. A brit cég és az alperes Prodigy ügyvédei táblázatokat és elektronikus prezentációkat vonultattak fel az érveik alátámasztására. A bíróság figyelmeztette őket, hogy fogják össze a mondandójukat.

Mi az egér valójában?

"Kérem beszéljen angolul" - kérte McMahon bíró, amikor az ügyvédek az egér definícióján kezdtek el vitatkozni. A bíró aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az esküdtek nem értik az indoklások műszaki nyelvezetét, különösen amiatt, mert a vitatott szabadalom az 1970-es években született. "Aggódom amiatt, hogy az esküdtek nem találnak semmi fogódzót, és visszariasztja őket a rájuk bízott ügy" - mondta McMahon bíró.

A weboldalak kódjába beleszőtt hiperlinkek lehetővé teszik, hogy az olvasó az egyik oldalról a kiemelt szövegre kattintva közvetlenül egy másikra juthasson. A bíróság elé benyújtott iratokban a British Telecom arról számol be, hogy 2000 közepén döbbentek csak rá, hogy a "rejtett oldal" szabadalmuk tartalmazza a ma linkelés néven ismert technológiát. Ezt a meglepő felfedezést a vállalat mintegy 15 ezer világszabadalmának rutinellenőrzésekor tették.

Jogi úton próbálják életben tartani a bejegyzést

Ez a látszólag véletlen felfedezés azt eredményezheti, hogy a cég most érvényesíthesse szabadalmi jogait. Rendszerint a szabadalmakat és szerzői jogokat folyamatosan meg kell védeni, hogy elismerjék a védettségüket.

A jelzett régi szabadalom egy olyan rendszert ír le, amely egy központi gépről lehetővé teszi nem látható adatot, például kódot tartalmazó szöveg küldését egy terminálra.

Negyedszázados technológia

A "rejtett oldal" része volt a "Prestel" technológiának, amely lehetővé tette a brit posta hálózatba kapcsolt számítógépeinek kommunikációját. A szabadalmat az USA-ban 1976-ban nyújtották be, és 1989-ben jegyezték be. A "rejtett oldal" szabadalom más országokban már lejárt, így csak az amerikai felhasználók pénztárcája kerülhet veszélybe, ha a bíróság a cég számára kedvező ítéletet hoz.

A véletlen felfedezés kapcsán a British Telecom 17 amerikai internetes szolgáltatóval, köztük az AOL-lal és a Prodigy-vel lépett kapcsolatba 2000 júniusában, a linkek használatának licencdíját követelve tőlük. Miután nem meglepő módon elutasításba ütközött, a vállalat a jogi eljárás beindítása mellett döntött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?