Kameraszínház rendőröknek

2005.09.10. 15:40
Orwell 1984 című regényének kartontáblára adaptált változatával szórakoztatta néhány aktivista azokat a rendőröket, akik a kerületi kapitányságokon felállított monitorokon figyelik, mi zajlik a főváros utcáin. A előadás szervezői és szereplői arra intenek, hogy a kamerák belemásznak magánéletünkbe, hasznuk viszont nem bizonyítható.

Pompásan szórakozhattak néhány kerületi rendőrkapitányság térfigyeléssel megbízott alkalmazottai szombat délelőtt, amikor a korán kelő késelők és zsebtolvajok helyett néhány lelkes aktivista szórakoztatta őket a közterületeken felszerelt kamerák előtt.

#alt#
Orwell-idézet kartonból

A Technika az Emberért Alapítvány (TEA) ügynökei George Orwell 1984 című regényének rövidre vágott, utcaszintre adaptált változatát adták elő a budapesti Jókai téren, a Nyugatinál az óra alatt és a Moszkva téren a 61-es villamos végállomásánál, ahol a kerületi rendőrök lámpának és kandelábernek álcázott kamerákkal sasolják a bűnt. Bűn helyett most kartonlapokon előadott, "kameraszínházi" előadást láthattak, amelyet a négy szereplő legalább hatfős rendőri biztosítás mellett celebrált a járókelők általános értetlenkedése közepette.

Seggvakarás ellen térfigyelés

#alt#
Földes Ádám viszonya a hatalomhoz

"Előnyük és hátrányuk is van" - mondta Pálfi Tibor, egy tanácstalan szemlélődő a térfigyelő kamerákról. Pálfi, aki az alaposan bekamerázott VIII. kerületben lakik, a fiával együtt véletlenül tekintette meg az ingyenelőadást a Nyugatinál, és először posztkommunista mozgásszínházat gyanított az akcióban. Amikor viszont megtudta, kameraellenes tüntetésnek volt a tanúja, egy percig sem rejtette véka alá véleményét: "Az előnyük az, hogy nem kell aggódnom, ott lesz-e a kocsi másnap, ahol hagytam. A hátrányuk, hogy még a seggemet se vakarhatom meg nyugodtan".

Akkor mire jó?

#alt#
Technika az emberért

"Utcai zokniárusok és kutyaszar" - mondta az egyik szervező, Földes Ádám arra a kérdésre, hogy mi ellen is jók pontosan a térfigyelő kamerák. Bár a kerületi kapitányságok saját adatai szerint a kamerák segítenek a bűnmegelőzésben és -felderítésben, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szabadságharcosa szkeptikus: szerinte nem bizonyítható be egyértelműen, hogy egy-egy kerületben épp a kamerák hatására csökkenne a bűncselekmények száma.

A kameraszínházi előadáson megjelent aktivisták erről igyekeztek meggyőzni a helyszínt biztosító rendőröket is:"A hatalom elszenvedői vagyunk" - magyarázta egy érdeklődő hadnagynak dr. Szabó Máté jogász. "A folyamatos megfigyelés beíródik az emberek tudatába. Azután a hatalom bármit megtehet velük. Egy idő után már azt is elfogadják, hogy akár fejbe is lőhetik őket".

"Végeztek? Akkor mi lebontunk" - mondta a rendíthetetlen hadnagy.

A demonstrációt külföldi minta alapján szervezte az alapítvány, amely egyébként évente a Nagy Testvér Díjat is kiosztja azoknak a közéleti szereplőknek, akik szerinte a legtöbbet tesznek a magánszféra megsértéséért. A díjat eddig megkapta többek között Lakat T. Károly televíziós személyiség, a Microsoft, sőt maga Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is.

A kameraszínházasdi a nyitódarabja volt annak a sorozatnak, amely november végén, a díj átadásában csúcsosodik majd ki. Jelölni már most is lehet.  • Hírek
  • Hírek