Judit
2 °C
7 °C

Illegális másolás az internetes diákközpontban

2003.09.12. 16:21
Játékokat és zenéket is CD-re írnak a látogatók kérésére annak az internetes diákközpontnak a munkatársai, melyet Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter adott át kedden. Az internetkávézókban általános, hogy a vendégek CD-n elvihetik a letöltött anyagokat, ez a gyakorlat azonban gyakran sérti a szerzői jogokat.
A Pólus Centerben megnyitott, tizenkét számítógéppel felszerelt üzlet a Diáknet-hálózatba tartozik. A diákoknak megfizethető árú (óránként 200 forintos) internethozzáférést biztosító Diáknet-pontok országos elterjesztését az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal az érintett tárcák és a Diáknet programot elindító és az üzleteket is üzemeltető Generáció Mecénás Klub Kht. együttműködésével kezdte meg. A Diáknet-hálózatnak eddig két üzlete működik, a másik tavaly nyitott meg a Lurdy Házban.

Töltenek s írnak

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Magyarország.hu-nak a mostani megnyitóról szóló képriportján jól látható az üzlet árlistája, mely szerint a Diáknet Pontban CD-írást is vállalnak. Vas Viktor, a Pólus Center-beli Diáknet Pont üzletvezetője, Generáció Mecénás Klub Kht. munkatársa lapunknak elmondta, hogy a vendégek legtöbbször az internetről letöltött anyagaikat íratják CD-re, a bolt munkatársai nem is igazán figyelik, pontosan mit másolnak.

Vas Viktor úgy véli, hogy ez hasonló a fénymásoláshoz, hiszen ott sem nézik a másolandó lapokat. Az üzletvezető szerint nagyjából minden századik CD-re másolnak PC-játékokat. Az adat CD-k, illetve az audiolemezek írásának díja azért tér el, mert az utóbbiak elkészítése több időbe telik, tette hozzá.

Nem legális

Rögtönzött telefonos felmérésünk szerint a legtöbb internetkávézóban írnak CD-t, a letöltött anyagokról vagy gyakran hozott lemezekről is, csak elvétve fordul elő, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel. "Bár a magáncélú másolást a szerzői jogi törvény engedi - ezért is van a lemezek árába jogdíj építve - ez nem vonatkozik a mással készíttetett másolatokra" - mondta el lapunknak Szinger András, az Artisjus szerzői jogvédő egyesület jogásza.

"Az 1999-es szerzői jogi törvény alapján ugyanis más személlyel számítógép útján vagy elektronikus adathordozóra nem szabad másolatot készíttetni a jogosultak engedélye nélkül" - tette hozzá Dr. Szinger. A netkávézókban tehát jogsértő módon írják CD-re azokat a jogvédett anyagokat - például zenéket - melyeket a vendégek egyébként jogszerűen töltenek le az internetről.

Ha a vendég másol

Ha a vendégek által használt számítógépekben van a CD-író, már bonyolultabb a helyzet, magyarázta a jogász. Szerinte nehéz megjósolni, hogy adott esetben egy bíró a magyar jog alapján hogyan ítélne meg egy olyan helyzetet, amikor a felhasználó a műről nem saját eszközével, hanem mástól bérbevett eszközzel, azaz a netkávézó számítógépével készíti a másolatot.

Két lehetőség adódik: a bíró szerint vagy az a lényeg, hogy a felhasználó maga készíti a másolatot, és ez megengedett a dolog, vagy azt mondja, hogy fontosabb, hogy nem a saját eszközével másol, ezért jogsértést követ el. Ez utóbbi esetben nem zárható ki a netkávézó felelőssége sem. Ilyen ügyben azonban eddig Magyarországon nem született ítélet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?