Vilhelmina
11 °C
28 °C

Illegális másolás az internetes diákközpontban

2003.09.12. 16:21
Játékokat és zenéket is CD-re írnak a látogatók kérésére annak az internetes diákközpontnak a munkatársai, melyet Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter adott át kedden. Az internetkávézókban általános, hogy a vendégek CD-n elvihetik a letöltött anyagokat, ez a gyakorlat azonban gyakran sérti a szerzői jogokat.
A Pólus Centerben megnyitott, tizenkét számítógéppel felszerelt üzlet a Diáknet-hálózatba tartozik. A diákoknak megfizethető árú (óránként 200 forintos) internethozzáférést biztosító Diáknet-pontok országos elterjesztését az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal az érintett tárcák és a Diáknet programot elindító és az üzleteket is üzemeltető Generáció Mecénás Klub Kht. együttműködésével kezdte meg. A Diáknet-hálózatnak eddig két üzlete működik, a másik tavaly nyitott meg a Lurdy Házban.

Töltenek s írnak

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Magyarország.hu-nak a mostani megnyitóról szóló képriportján jól látható az üzlet árlistája, mely szerint a Diáknet Pontban CD-írást is vállalnak. Vas Viktor, a Pólus Center-beli Diáknet Pont üzletvezetője, Generáció Mecénás Klub Kht. munkatársa lapunknak elmondta, hogy a vendégek legtöbbször az internetről letöltött anyagaikat íratják CD-re, a bolt munkatársai nem is igazán figyelik, pontosan mit másolnak.

Vas Viktor úgy véli, hogy ez hasonló a fénymásoláshoz, hiszen ott sem nézik a másolandó lapokat. Az üzletvezető szerint nagyjából minden századik CD-re másolnak PC-játékokat. Az adat CD-k, illetve az audiolemezek írásának díja azért tér el, mert az utóbbiak elkészítése több időbe telik, tette hozzá.

Nem legális

Rögtönzött telefonos felmérésünk szerint a legtöbb internetkávézóban írnak CD-t, a letöltött anyagokról vagy gyakran hozott lemezekről is, csak elvétve fordul elő, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel. "Bár a magáncélú másolást a szerzői jogi törvény engedi - ezért is van a lemezek árába jogdíj építve - ez nem vonatkozik a mással készíttetett másolatokra" - mondta el lapunknak Szinger András, az Artisjus szerzői jogvédő egyesület jogásza.

"Az 1999-es szerzői jogi törvény alapján ugyanis más személlyel számítógép útján vagy elektronikus adathordozóra nem szabad másolatot készíttetni a jogosultak engedélye nélkül" - tette hozzá Dr. Szinger. A netkávézókban tehát jogsértő módon írják CD-re azokat a jogvédett anyagokat - például zenéket - melyeket a vendégek egyébként jogszerűen töltenek le az internetről.

Ha a vendég másol

Ha a vendégek által használt számítógépekben van a CD-író, már bonyolultabb a helyzet, magyarázta a jogász. Szerinte nehéz megjósolni, hogy adott esetben egy bíró a magyar jog alapján hogyan ítélne meg egy olyan helyzetet, amikor a felhasználó a műről nem saját eszközével, hanem mástól bérbevett eszközzel, azaz a netkávézó számítógépével készíti a másolatot.

Két lehetőség adódik: a bíró szerint vagy az a lényeg, hogy a felhasználó maga készíti a másolatot, és ez megengedett a dolog, vagy azt mondja, hogy fontosabb, hogy nem a saját eszközével másol, ezért jogsértést követ el. Ez utóbbi esetben nem zárható ki a netkávézó felelőssége sem. Ilyen ügyben azonban eddig Magyarországon nem született ítélet.