Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Netkönyvtárosok a szerzői jog ellen

2002.02.20. 17:41
Hamarosan az amerikai Legfelsőbb Bíróság elé kerül az a per, amelynek kimenetelétől függ, hogy elérhető lesz-e sokezer régi könyv, film és zeneszám az interneten. A pert Eric Eldred, egy ingyenes online könyvtár vezetője indította, aki úgy véli, az amerikai törvényhozás túlságosan szigorú intézkedést hozott a szerzői jogok érvényességi időtartamának meghosszabbításával.
Az 1998-as Copyright Term Extension Act nemcsak a jövőbeli, hanem a jelenleg védettség alatt álló művek szerzői jogvédelmét is kiterjesztette húsz évvel. Korábban a művek szerzői jogi védelme a szerző halála után ötven évig volt érvényes, a törvény ezt hetven évre terjesztette ki, a cégek felhasználási jogait pedig 95 évre. A vitatott amerikai törvény után egy évvel elfogadott magyar szerzői jogi törvény más hasonló európai jogszabályokkal együtt szintén hetven évig garantál szerzői jogi védelmet a szerző halála után az alkotásoknak.

A régi filmek még archiválás előtt tönkremennek

Eric Eldred szerint a törvény miatt ezernyi régi könyv, film és zeneszám elvész, mielőtt archiválni lehetne. Manapság már alig lehet példányokat fellelni a harmincas években készült művekből, nagy részük megsemmisült.

Eltűnnek a könyvek is

Az Eldred által tanúskodásra felkért Mark Lemley jogászprofesszor szerint az 1930-ban megjelent 10 024 könyv közül mindössze 174 kapható jelenleg is a boltokban. Véleménye szerint a digitális archívumok ingyenesen vagy minimális költséggel néhány éven belül elérhetővé tehetnék az olvasóközönség számára a többi 9853 könyvet is, ha a törvény nem tiltaná ezt. "Ha a törvényt nem helyezik hatályon kívül, tovább kell várnunk, miközben egyre több alkotás tűnik el és sorra szalasztjuk el a megmentésükre kínálkozó alkalmakat" - mondta Lemley.

A zenészeknek szintén rossz

A szerzői jog élettartamának kiterjesztése nemcsak néhány régi film és könyv végleges eltűnését jelenti. Azokat a független kiadókat, filmterjesztőket és komolyzenészeket is kellemetlenül érinti, akik anyagi megfontolásokból főleg szabadon felhasználható művekre építettek ezidáig. A kis zenekarok nem képesek megfizetni a szerzői jogi védelem alatt álló művek jogdíját, így repertoárjuk csökkent.

Alkotmányellenesnek tartják

A pert még 1999-ben indította Eldred többekkel együtt, azt állítva, hogy alkotmányellenes a szerzői jogi törvény kiegészítése, mivel egyfelől az alkotmány első kiegészítésébe ütközik, másfelől pedig túlzottan kihasználja az alkotmány szerzői jogra vonatkozó passzusát. Az amerikai alkotmány felhatalmazza a törvényhozást arra, hogy a szerzőknek kizárólagos jogot garantáljon műveikre, egy bizonyos időtartamra. Ez az időtartam 1790-ben még csak 14 év volt.

Az amerikai törvényhozás az elmúlt negyven év során 11 alkalommal hosszabbította meg a szerzői jogok érvényességét. Manapság már a szerző halála után eltelt hetven évet jelent, ismeretlen szerző esetén pedig a mű kiadásától számított 75 évig érvényes a jog.

A Legfelsőbb Bíróság fog dönteni

A washingtoni fellebbviteli bíróság idén február 16-án elutasította a felperesek kérelmét, akik a Legfelsőbb Bíróság elé vitték panaszukat; a bíróság kedden bejelentette, hogy hajlandó tárgyalni az ügyet.

Miből van a szerzői jog?
A szerzői jogok keletkezése, a szerzői jogok a vagyoni forgalomban

9. § (1) A szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok - a személyhez fűződő és a vagyoni jogok - összessége.

(2) A szerző személyhez fűződő jogait nem ruházhatja át, azok másként sem szállhatnak át és a szerző nem mondhat le róluk.

(3) A vagyoni jogok - a (4)-(6) bekezdésekben foglaltak kivételével - nem ruházhatók át, másként sem szállhatnak át és azokról lemondani sem lehet.

(4) A vagyoni jogok örökölhetők, róluk halál esetére rendelkezni lehet.

(5) A vagyoni jogokat öröklés útján megszerző személyek azokról egymás javára rendelkezhetnek.

(6) A vagyoni jogok a törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel átruházhatók, illetve átszállnak. A jogszerző - a jogok átruházására irányuló szerződés eltérő kikötése hiányában - a vagyoni jogokkal a továbbiakban rendelkezhet.

(1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?