Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Lecsaptak egy nemzetközi warezcsapatra

2001.12.12. 15:49
Nemzetközi számítógépes kalózhálózatra csaptak le szerda hajnalban hat ország rendőrségének közös rajtaütéses akciója során.
A Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Norvégiában és Finnországban végrehajtott házkutatások a világ egyik legsikeresebb számítógépes kalózhálózatának tartott, DrinkorDie tagjait vették célba. A hackerek az elmúlt években számítógépes rendszerek kódjait feltörve új filmeket, számítógépes játékokat töltöttek le, majd az anyagokat az interneten terjesztették ingyenes letöltésre.

A DrinkorDie-t állítólag 1993-ban Moszkvában hozták létre, és a világ akkor figyelt fel rá, amikor 1995-ben két héttel a Microsoft Windows 95 programjának piacra dobása előtt hackerei letöltötték és kiadták a számítógépes programot. A csoport tagjai legutóbb a novemberben bemutatott Harry Potter-filmet szerezték meg a bemutatás előtt, és terjesztették a világhálón.

Moszkva krémje

A több mint egy éven át tartó rendőrségi megfigyelés nyomán a szerda hajnalban végrehajtott rendőrségi akcióban Nagy-Britanniában hat személyt vettek őrizetbe csalásra való szövetkezés vádjával.

Az Egyesült Államok területén összesen mintegy száz hatósági rajtaütés volt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a vámhatóság elsősorban az úgynevezett "warezcsoportok" hálózatát igyekezett lefülelni - számolt be az akció részleteiről Kárpáti János, az MTI washingtoni tudósítója.

Egyetemi tréfa

A "warezhálózatok" irányítói között egyetemisták és a számítógépes-internetes ipar, illetve üzletág menedzserei egyaránt megtalálhatók. (Olyan jónevű egyetemek érintettek a jogellenes szoftvermásoló és -kereskedő hálózatban, mint például a Los Angelesben található University of California vagy a Massachusetts Institute of Technology.)

A hálózat DrinkOrDie nevű "fedőszerve" nyilvános website-ot is fenntartott, amelyet most lezártak a hatóságok, csak a honlap maradt elérhető.