Árpád
-2 °C
3 °C

A rendőrség elfogta az Elender-betörőket

2000.03.09. 16:59
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya elfogta az Elender szerverére betörőket: 4 fiatal ellen indítanak eljárást számítógépes csalás miatt - jelentette be Szabó Csaba, az SzBO alezredese csütörtökön tartott sajtótájékoztatójukon. A rendőrség nem helyezi előzetes letartóztatásba a fiatalokat, akik beismerő vallomásukban elmondták, a hackelést nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem "brahiból" tették.
Az ORFK Szervezett Bűnözés elleni Osztálya szerda reggeltől éjszakáig négy fiatalt állított elő az Elender szerverének feltörése kapcsán. A legfiatalabbat, aki még fiatalkorú, az iskolából vitték a rendőrségre. Az ORFK tájékoztatása szerint a betörést ketten követték el, egy 15 éves és egy 19 éves fiatal, s két hasonló korú társuk segítette őket az akcióban.

ORFK: "Méltó ellenfelek voltak, bár egy kicsit elbizakodottak"

Számítógépes csalás miatt indítanak eljárás, bár a rendőrség nem tervezi a hackerek előzetes letartóztatását, mivel ennek feltételei hiányoznak. A nagy elkövetési érték - az Elender szerint több tízmillió forint kárt okoztak a betöréssel - miatt a maximális büntetési tétel 5 év lehet.

A rendőrség munkatársai pont az elkövetők fiatal életkorára való tekintettel nem közöltek részletes adatokat, így a monogrammjukat sem árulták el. Annyit árultak el: tisztes, polgári családból származnak, jó körülmények között élnek, s szülők döbbenten fogadták az eseményeket.

A rendőrség által lefoglaltak

A hackerek az előállításuk után részletes beismerő vallomást tettek. Kiderült, hogy nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem "szórakozásból" tették. A rendőrség szerint nem "profikról, hanem amatőrökről" van szó, akik nem rendelkeznek semmilyen "szakirányú" végzettséggel, a betörésekhez az interneten található publikus információkat használták. Érdekesség, hogy minden esetben otthonról, saját gépükről hatoltak be.

"Méltó ellenfelek voltak, bár egy kicsit elbizakodottak" - nyilatkozta Ónodi Ernő őrnagy, az SZBO munkatársa. Információinkat, mely szerint a gyanúsítottak kb. 60 másik betörés elkövetését is beismerték, Ónodi úr sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudta. A kihallgatások még folynak, elvitték a gyanúsítottak számítógépeit és adathordozóit, ám jelezték a rendőrök, további betörések is terhelik a fiúk számláját.

"Az Elender nem azért hallgatott eddig, mert nem volt mondanivalója, a nyomozás érdekei miatt nem szólalhattunk meg. Nagyon fontos a nyomozás végeredménye, hiszen bebizonyította, hogy az interneten sem lehet büntetlen bűncselekményenyeket elkövetni" - hangsúlyozta Kóka János, az Elender Rt. vezérigazgatója.

Az bizonyos, hogy a nyomozások a többi ügyben tovább folytatódnak. A rendőrség eddig még nem használt eszközöket és külső szakértőket vett igénybe a nyomozáshoz - tudtuk meg. A nyomozás során a hackerek "szerepléseit" is elemezték, amelyekről kiderült, hogy tudatosan dezinformáltak a közönséget. A rendőrök szerint a január 8-i és a 28-i betörést is az előállított fiatalok követték el, valamint a Kapu chatroomjában is ők nyilatkoztak. Mellesleg az akkor még csak feltételezett tettesek minden nyilvános megszólalását alaposan kielemezték. A nyomozás során támaszkodtak az internetes fórumokon elhangzó információkra, Ónodi Ernő szerint hasznosnak bizonyult az Index "Kiástam a csatabárdot" című topicja is. Ezt a topicot az hackerek próbálkozásait megelégelő olvasók nyitották, akik a különböző gépekbe való behatolási kísérleteket figyelő programok alapján megállapították, hogy milyen IP címekről próbálkoztak. S ezeket az IP címeket, valamint a betörési kísérletek időpontjait folyamatosan publikálták a topicban.

A nyomozás során a rendőrök döntően az interneten nyilvánosan, mindenki által elérhető információkat használták fel - nem keresték meg az Indexet sem, hogy szolgáltasson adatokat a látogatókról. Kérdésünkre elmondták, hogy a nyomozás elején több hackercsoport is a látókörükbe került, ezeket alaposabban is megfigyelték. Bár külső szakértőket is igénybe vettek a felderítés során, ám ezek között nem szerepeltek hackerek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?