A rendőrség elfogta az Elender-betörőket

2000.03.09. 16:59
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya elfogta az Elender szerverére betörőket: 4 fiatal ellen indítanak eljárást számítógépes csalás miatt - jelentette be Szabó Csaba, az SzBO alezredese csütörtökön tartott sajtótájékoztatójukon. A rendőrség nem helyezi előzetes letartóztatásba a fiatalokat, akik beismerő vallomásukban elmondták, a hackelést nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem "brahiból" tették.
Az ORFK Szervezett Bűnözés elleni Osztálya szerda reggeltől éjszakáig négy fiatalt állított elő az Elender szerverének feltörése kapcsán. A legfiatalabbat, aki még fiatalkorú, az iskolából vitték a rendőrségre. Az ORFK tájékoztatása szerint a betörést ketten követték el, egy 15 éves és egy 19 éves fiatal, s két hasonló korú társuk segítette őket az akcióban.

ORFK: "Méltó ellenfelek voltak, bár egy kicsit elbizakodottak"

Számítógépes csalás miatt indítanak eljárás, bár a rendőrség nem tervezi a hackerek előzetes letartóztatását, mivel ennek feltételei hiányoznak. A nagy elkövetési érték - az Elender szerint több tízmillió forint kárt okoztak a betöréssel - miatt a maximális büntetési tétel 5 év lehet.

A rendőrség munkatársai pont az elkövetők fiatal életkorára való tekintettel nem közöltek részletes adatokat, így a monogrammjukat sem árulták el. Annyit árultak el: tisztes, polgári családból származnak, jó körülmények között élnek, s szülők döbbenten fogadták az eseményeket.

A rendőrség által lefoglaltak

A hackerek az előállításuk után részletes beismerő vallomást tettek. Kiderült, hogy nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem "szórakozásból" tették. A rendőrség szerint nem "profikról, hanem amatőrökről" van szó, akik nem rendelkeznek semmilyen "szakirányú" végzettséggel, a betörésekhez az interneten található publikus információkat használták. Érdekesség, hogy minden esetben otthonról, saját gépükről hatoltak be.

"Méltó ellenfelek voltak, bár egy kicsit elbizakodottak" - nyilatkozta Ónodi Ernő őrnagy, az SZBO munkatársa. Információinkat, mely szerint a gyanúsítottak kb. 60 másik betörés elkövetését is beismerték, Ónodi úr sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudta. A kihallgatások még folynak, elvitték a gyanúsítottak számítógépeit és adathordozóit, ám jelezték a rendőrök, további betörések is terhelik a fiúk számláját.

"Az Elender nem azért hallgatott eddig, mert nem volt mondanivalója, a nyomozás érdekei miatt nem szólalhattunk meg. Nagyon fontos a nyomozás végeredménye, hiszen bebizonyította, hogy az interneten sem lehet büntetlen bűncselekményenyeket elkövetni" - hangsúlyozta Kóka János, az Elender Rt. vezérigazgatója.

Az bizonyos, hogy a nyomozások a többi ügyben tovább folytatódnak. A rendőrség eddig még nem használt eszközöket és külső szakértőket vett igénybe a nyomozáshoz - tudtuk meg. A nyomozás során a hackerek "szerepléseit" is elemezték, amelyekről kiderült, hogy tudatosan dezinformáltak a közönséget. A rendőrök szerint a január 8-i és a 28-i betörést is az előállított fiatalok követték el, valamint a Kapu chatroomjában is ők nyilatkoztak. Mellesleg az akkor még csak feltételezett tettesek minden nyilvános megszólalását alaposan kielemezték. A nyomozás során támaszkodtak az internetes fórumokon elhangzó információkra, Ónodi Ernő szerint hasznosnak bizonyult az Index "Kiástam a csatabárdot" című topicja is. Ezt a topicot az hackerek próbálkozásait megelégelő olvasók nyitották, akik a különböző gépekbe való behatolási kísérleteket figyelő programok alapján megállapították, hogy milyen IP címekről próbálkoztak. S ezeket az IP címeket, valamint a betörési kísérletek időpontjait folyamatosan publikálták a topicban.

A nyomozás során a rendőrök döntően az interneten nyilvánosan, mindenki által elérhető információkat használták fel - nem keresték meg az Indexet sem, hogy szolgáltasson adatokat a látogatókról. Kérdésünkre elmondták, hogy a nyomozás elején több hackercsoport is a látókörükbe került, ezeket alaposabban is megfigyelték. Bár külső szakértőket is igénybe vettek a felderítés során, ám ezek között nem szerepeltek hackerek.  • Tippek
  • Hírek