Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Megint feljelentették a Microsoftot

2007.12.13. 17:10
Nehéz helyzetben van a Microsoft, hiszen alighogy lezárta az uniós trösztellenes ügyét, máris a nyakába akasztanak egy másikat. Most a böngészőket készítő norvég Opera Software fordult az Európai Bizottsághoz, mert szerinte nem szabadna előre telepített Internet Explorerrel árulni a piacvezető Windows operációs rendszert.

Most indult be igazán a böngészőháború. Amíg a Firefox egyszerű felépítésével és könnyű bővíthetőségével hónapról hónapra növeli részesedését a böngészők piacán, addig a jóval szerényebben teljesítő Opera Software jogi úton próbálja két vállra fektetni a piacvezető Microsoftot.

Az Opera böngésző gyártója azért nyújtott be panaszt az Európai Bizottságnál, mert szerinte a Microsoft jogtalanul árulja Internet Explorer böngészővel a Windows operációs rendszert. Emellett a norvég társaság azt is kifogásolja, hogy a Microsoft nem követi az elfogadott webes szabványokat. Azt állítják, hogy mindezek miatt az Opera nehezebben tud versenyezni.

Emlékezetes, hogy a bizottság nemrég 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra, mivel a Windowsba épített Media Player károsan befolyásolta a versenyt a médialejátszók piacán. Emellett arra is kötelezték a Microsoftot, hogy a Windows oprendszer Media Player nélküli verzióját is dobja piacra az Európai Unió tagállamaiban.

A panaszos ehhez hasonló döntést vár a bizottságtól: válasszák szét Internet Explorert és a Windowst. Ugyanakkor azt is elfogadnák, ha a Microsoft más alternatív böngészőt is alapból feltelepítene a rendszerre, derül ki a cég közleményéből. Másodsorban pedig azt kérik, hogy a bizottság írja elő a webes szabványok követését, amely kulcsfontosságú a webre fejlesztőknek.