Nyilatkozott az állítólagos Elender-hacker

2000.03.25. 17:14
Különleges, online sajtótájékoztató tartott a Kapu.hu chatjén az Elenedert feltörő hacker. Személyazonosságát természetesen nem árulta el, Phantom néven válaszolt az újsáígrók kérdéseire. Bizonyítékul az Elender feltörésekor megszerzett shadow fájlból - ebben tárolják a jelszavakat - másolt be részleteket.
arnyek Az állítólagos hacker háromfős csoportjával támadta meg az Elender szerverét, egyik társa korábban az Index Törzsasztalában _Y3K_ néven nyilatkozott. Nem üzleti okok miatt cserélték ki az Elender weboldalát, nyilatkozata szerint "a motiváció az Elender bénázása volt".

A hacker szerint az Elender szerverén a SunOS operációs rendszer 5.7-es verziójának alapbeállítású telepítésével futottak össze, amire - az Elender Rt. korábbi nyilatkozatával szemben - semmiféle javítást vagy frissítést nem telepítettek. Elmondta, azért csúsztak be 3 hónapos jelszavak a közzétett jelszólistára, mert már korábban is bejutottak az Elender szervereire. Az interjúban az állította, nem volt belső kapcsolatuk az Elender munkatársaival. Az Index kérdésére, hogy a közzétett jelszavakkal több ezer felhasználó életét nehezítették meg napokra, a következőt válaszolta: "sajnálom őket, de csak átmenetileg okoztunk kellemetlenséget nekik". Állítása szerint nem dicsőségvágyból törtek be.

A Phantom állítása szerint 19 éves, egyetemista és számítástechnikai vonalon tanul. Ha végez, biztonságtechnikai szakemberként szeretne elhelyezkedni. Személyazonosságáról kérdéseinkre semmit nem volt hajlandó elárulni, hogy otthonról, munkahelyről, iskolából vagy külföldről jelentkezett be.

Phantom szerint az Elendert feltörő csapat egyik tagjának köze volt a Microsoft Magyarország szerverének 1999-es feltöréséhez, de elhatárolta magát a brfk.hu honlapjának módosításától. A csapat a közeljövőben nem tervezi más szerverek feltörését, de fenyegető ígéretük szerint mindenképpen jelen lesznek a magyar neten.  • Hírek
  • Személyi kölcsön