Benedek
-4 °C
5 °C

Kedden szabadult Coolio

2001.09.04. 14:01
Letöltötte kilenc hónapos büntetését a tizennyolc esztendős Dennis Moran, akit a 2000 februárjában bekövetkezett DoS-támadásokkal gyanúsítottak, de végül három deface-ért ítéltek el.
Kerüljenek helyükre a dolgok! Dennis Morannek, vagyis Cooliónak semmi köze sem volt ahhoz DoS-támadáshoz, amely 2000 elején megbénította az Amazon, a Dell, az eBay, a Yahoo! és a CNN webszerverét. A scriptes kölykökkel egyidős hackert azonban elítélték, méghozzá sokkal komolyabb tudást igénylő kihágások miatt.

Egy részlet a Coolio által felülírt drogmegelőzési honlapról
Moran bűnösnek vallotta magát számítógépes rendszerekbe való három rendbeli illetéktelen behatolásban. Az áldozatok: az RSA Security honlapja, a D.A.R.E. drogmegelőzési program honlapja (három napon belül kétszer), és az amerikai fegyverfelügyelet kémiai fegyverekért felelős divíziójának, a CWC-nek a honlapja. Az ifjú hacker kilenc hónapos letöltendőt (hahaha) kapott, és a három megfirkált károsultnak egyenként ötezer dollár kártérítést kellett fizetnie.

Családi problémák

Moran büntetését munkával töltötte. Nappal állami hivatalok rendszereinek javításán és gatyába rázásán dolgozott, éjszakára visszavonult a rács mögé.

A pártfogójának kinevezett üzletember, Paul Zimmerman gondoskodott róla, hogy az állami hivatalokon kívül jobban fizető megbízásokat is szerezzen védencének. Moran jó pénzért helyi drótnélküli hálózatokat szerelt fel. Az így megkeresett pénzből törlesztett, és haza is küldött - édesapja ugyanis munkanélküli hardvertechnikus.

Stílusproblémák

Zimmerman emellett vásárolt egy új rend ruhát Cooliónak a bőszárú gatyó és csuklyás pulcsi helyett. Egy elítélt nem nézhet ki úgy, mint egy ganxtarapper. Moran megszabadult afromullet sérójától is, így most Brian May helyett Neal Stephensonra hasonlít.

Az igazi sikerélmény Moran számára azonban, hogy már a börtönben elkezdhette a karrierépítést. Zimmerman segítségével és a munkanélküli papa bevonásával Dennis Moran DM Computer Services néven vállalkozást alapított. Coolio elmondása szerint szabadulása után minden erejével cége építésén lesz, nagyvállalatoknak szeretne rendszereket építeni. Mindezt persze azután, hogy óriási bulit csapnak családjával és barátaival a házuk kertjében.