Konrád
8 °C
26 °C

Másolásvédett sztárok

2001.08.22. 14:30
Az amerikai DNACI az ügyfeleinek azt kínálja, hogy DNS-tesztet hajtanak végre, és az eredményt olyan formába öntik, hogy szabadalmi védettséget lehessen rá kérni. Ezenkívül garantálják a másolásvédelmet, vagyis az érintett személy DNS-mintáját nem lehet nyomtatott, elektronikus, fényképészeti vagy biológia formában lemásolni. Egy másik vállalkozás eközben az örökítőanyag hosszú távú tárolására szakosodott.
A San Fransciscóban működő, DNA Copyright Institute (DNACI) nevű cég arról szeretné meggyőzni a szupersztárokat, hogy legfőbb ideje jogilag elejét venni, hogy valaki akaratuk ellenére klónozza őket.

Sok kutató ellenzi az emberi lények klónozását, de a DNACI alapítója, Andre Crump a BBC-nek úgy nyilatkozott, szerinte nem volna nehéz találni valakit, aki elvégzi a folyamatot. Hiszen fejtegetése szerint a klónozás lassan olyan egyszerű lesz, mint a lombikbébi-eljárás.

Nem kell hozzá feltétlenül hatalmas laboratórium, és a kiadások is csökkennek. Nagyon is egyszerű lesz egyszer klónozni, ha feltárnak minden buktatót - mondta a DNACI alapítója.

Véleménye szerint egy híres személy DNS-ének megszerzése az érintett akarata ellenére nem lesz nehéz, hiszen bármelyik telefon használója hagy hátra annyi örökítőanyagot, ami a klónozáshoz elegendő.

A DNACI az ügyfeleinek azt kínálja, hogy DNS-tesztet hajtanak rajtuk végre, és az eredményt olyan formába öntik, hogy szabadalmi védettséget lehessen rá kérni. Ezenkívül garantálják a másolásvédelmet, vagyis az érintett személy DNS-mintáját tilos lesz nyomtatott, elektronikus, fényképészeti vagy biológia formában lemásolni.

A másolásvédelem maga esetleg nem óv meg mindenkit attól, hogy akarata ellenére másodpéldányt hozzanak létre belőle - de a jogi ellenlépésnek meglesz minden alapja, biztosítja leendő ügyfeleit Crump.

A másolásvédelmi törvényekkel az a helyzet, hogy nemzetközi érvényűek, és sokkal eredményesebb a betartatásuk. Így nem lenne semmi eltérés, ha például a szerzői jogsértés gyanúsítottja Franciaországban vagy Nagy-Britanniában tartózkodna - mondta Crump.

Egyelőre még nem világos, hogy mi történne abban az esetben, ha valakit lemásolnának, beperelné a klónozót és megnyerné a pert. Hogyan szüntetnék meg a jogellenes állapotot?

Genetikai időkapszula

Egy német vállalkozás üzleti ötlete azon alapul, hogy aki a jövőben kidolgozandó genetikai gyógymódok áldásait élvezni akarja, mostani állapotában konzerválja a DNS-ét. A tavaly alapított Gen-O-Safe a manapság felkapottnak számító génkutatást lovagolja meg.

A DNS a sejtekbe zárt információ, minden ember legfontosabb kincse. Ez a kulcsa az egészségnek, a személyiségnek, az ember múltjának és a jövőjének - áll a Gen-O-Safe honlapján. Természetesen ez nagyobbrészt túlzás, de a reklám tudvalevőleg nem sokat törődik a tényekkel.

A vállalkozás a DNS konzerválását ígéri több évtizedre. Az egyes ügyfelekhez saját kérésükre csak egy személy, a jegyzői hivatal viselője tudja hozzárendelni az anonimizált génmintákat. Így a remények szerint minden visszaélést kizárhatnak.

A Gen-O-Safe nem csak a géntechnológia jövőbeli vívmányaival reklámozza magát, de az idő szorítására is hivatkozik. Hiszen a fiatalos ügyfeleknek most kell a nyálkahártyájukról vagy a hajgyökerükből nyert mintákat letétbe helyezniük.

A DNS napról napra, évről évre öregszik, ugyanis minden osztódási folyamat roncsolja az elemi építőköveket. Ha viszont lefagyasztva megmarad a mostani, hibátlan "építési terv", a forradalmi eljárások segítségével, melyek egyébként még felfedezésre várnak, pótolhatják a sérült szöveteket és szerveket.

A Gen-O-Safe kezdőcsomag 365 márkába kerül, és ebben az árban a következő 25 évben várható valamennyi kiadás benne foglaltatik. Vagyis napi alig 4 pfenningért bárki biztosíthatja magának az egyszer talán megvalósuló géntechnológiai megfiatalodást. Már csak az a kérdés, hogy a fiatal innovatív csapatot toborzó cég valóban talpon marad-e 25 évig.