Salamon
-1 °C
13 °C

Hatósági áras lesz az internetezés telefondíja

2001.04.19. 17:22
A készülő hírközlési törvény hatósági árassá tenné az internet-hozzáférés telefondíját. Az új rendelkezés, mely várhatóan maximálja az internetkapcsolat telefondíját, segítheti az internet hazai terjedését. Az is elképzelhető, hogy átalánydíjas lesz a telefonos internetelérés telefonköltsége, ezt azonban csak ősszel döntik el.
A telefonon keresztüli internet-elérés egészen más típusú szolgáltatás, mint a beszédforgalom, ezért szükséges azok különválasztása, mondta el kérdésünkre Hidasi István, a Hírközlési Főfelügyelet gazdasági szabályozási igazgatója. A hatósági áras internetes telefontarifa várhatóan alacsonyabb lesz, mint az internetezés jelenlegi telefonköltsége, és bizonyosan alacsonyabb a beszédforgalom majdani áránál.

Jó tudni
A törvény meghatározása szerint "az internetszolgáltatás elérése távbeszélő hálózaton keresztül olyan szolgáltatás, amellyel a felhasználó a távbeszélő hálózat végpontján csatlakoztatott végberendezésével a távbeszélő hálózaton át csatlakozhat az internethez abból a célból, hogy az internetszolgáltatótól adatátviteli szolgáltatást vegyen igénybe".
Az is elképzelhető, hogy átalánydíjas lesz az internetezés telefonköltsége, ezt azonban még nem döntötték el. Jelenleg a hatósági ár bevezetéséhez szükséges előzetes munka folyik, költségmegállapítási és árképzési tanulmányok készülnek. Várhatóan szeptember végére állapítják meg a költségeket, maga a rendelkezés pedig az egységes hírközlési törvény más elemeivel együtt 2002. január elsejével lép életbe.

Az internetes telefondíjszabás maximálása nem változtatna komolyabb mértékben a jelenlegi helyzeten, mondta el az Indexnek Schenk Tamás, a Concorde elemzője. Véleménye szerint a rendelkezés a meglévő állapotot rögzíti, változatlanul hagyva az internetszolgáltatók közötti versenyt. Mivel saját hálózata csak néhány szereplőnek van a piacon, nem valószínű, hogy az internetszolgáltatók az egyéni előfizetőkig kiépítenék hálózatukat. Inkább a meglévő hálózaton érik el ügyfeleiket, ezért szükséges az árak szabályozása.

Az elemző a hatósági ár várható hatásáról elmondta, az internetezés túl magas telefonköltsége elijesztené a fogyasztókat, vagy más megoldások, például a kábeltévés internet választására ösztönözné őket. A túlságosan alacsony ár elősegítené az internet hazai terjedését, ám elriaszthatná a szolgáltatókat. Kérdéses persze, hogy az internet terjedését a magas telefontarifák, vagy a számítógépek magas ára gátolja. Schenk szerint ez utóbbin a kormányzat várhatóan újabb, a családi PC-akcióhoz hasonló kampányokkal segít majd.

Míg korábban a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter állapította meg a távközlési és postai szolgáltatások hatósági árait, a miniszterek feladatainak tavalyi átszervezése során a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kapta a postával és távközléssel kapcsolatos feladatokat, így hozzá került ezen szolgáltatások hatósági árainak megállapítása is. A MeH-et vezető miniszter jogköreit - a rendeletalkotás és az egyéb át nem ruházható jogkörök kivételével - az informatikai kormánybiztos útján gyakorolja.

A törvényjavaslat szövege szerint "az egyetemes távbeszélő szolgáltatás előfizetői díja, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató által nyújtott szolgáltatások díja, a műsorszóró szolgáltatás díja, a fenntartott egyetemes postai szolgáltatások ára és az internetszolgáltatás távbeszélő hálózaton keresztül történő elérésének ára" sorolandó a hatósági ármegállapítás kategóriájába.