Hermina
15 °C
27 °C

Olcsóságot hoz az új hírközlési törvény?

2003.10.14. 15:51
Az Országgyűlés elé került az elektronikus hírközlési törvény tervezete. A pártok képviselői támogatják a törvényjavaslatot, az ellenzék azonban módosító indítványokat fog benyújtani. Az ellenzék szerint kérdéses, hogy a törvény alkalmas-e a valódi verseny megteremtésére és a szolgáltatások árának csökkentésére.
Az elektronikus hírközlésről szóló törvénytervezet célja, hogy javítsa a fogyasztók helyzetét, tiszta piaci viszonyokat teremtsen és állandósítsa az internethasználat területén elért növekedést, mondta Kovács Kálmán informatikai miniszter kedden az Országgyűlésben.

Jobban járhatunk

Az előterjesztés célkitűzései között a számhordozhatóság, a szabad szolgáltatóválasztás, a szociális alapú előfizetői támogatás, a fokozatosan csökkenő internetköltségek és a fogyasztók érdekeit védő Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője intézményének bevezetése is szerepel. Az informatikai tárca vezetője szerint mindez a fogyasztó szemszögéből nézve jobb szolgáltatásokat eredményezhet.

Kovács Kálmán szerint a törvényjavaslat valódi versenyfeltételeket teremt, áttekinthető viszonyok alakulnak ki az elektronikus hírközlés és az internet piacán, valódi választási lehetősége lesz a fogyasztónak a szolgáltatók és szolgáltatások között.

Hol a verseny?

A pártok képviselői támogatták az elektronikus hírközlésről szóló törvényjavaslatot kedden az Országgyűlésben, az ellenzék azonban módosító indítványokat fog benyújtani.

Rogán Antal szerint egyetlen fontos kérdés van a javaslattal kapcsolatban: meg tud-e felelni annak a követelménynek, hogy a verseny élénkítésével olcsóbbak legyenek a szolgáltatások. A fideszes képviselő szerint a miniszter korábban erős piaci verseny megteremtése mellett foglalt állást, amelyet a német tulajdonban lévő Matáv-csoport monopolpozíciója miatt aszimmetrikus szabályozási elemekkel valósítottak volna meg, a javaslatból azonban ezek az elemek hiányoznak.

A képviselő szerint a javaslat alig foglalkozik a mobil piaccal, a vezetékes piacot azonban túlszabályozza. Rogán Antal szerint a törvény nem különíti el világosan, hol a határ az általános és a hatósági szabályozási jogkörök között, a Nemzeti Hírközlési Tanács létrehozásának módja pedig a függetlenséget sérti.

Az árak nem csökkennek

Az MSZP-s Molnár Gyula szerint javaslat a piaci verseny megnyitásával csökkenteni fogja az árakat, elérhetővé válnak a szolgáltatások, ezáltal a fogyasztók kerülnek előnyös helyzetbe.

Pettkó András ugyanakkor azt kifogásolta, hogy a jelenlegi javaslat nem tudja orvosolni az internet betegségeit: a drága online szolgáltatásokat, a gépek magas, a szoftverek folyamatosan növekvő árát. Az MDF-es képviselő szerint nem jó, hogy a jogszabály alapján az NHH Tanácsának tagjait a miniszter nevezi ki, valamint az sem jó, hogy a törvény nem biztosít a civil szervezeteknek ellenőrzési jogot.

A képviselő azt tartja a legfontosabb célnak, hogy a szabályozás szektorsemleges legyen, és a fogyasztók érdekeinek megfelelően teremtsen versenyt.

Átalánydíjas internet

Mécs Imre szerint a jelenlegi javaslat lehetőséget nyújt arra, hogy nőjön az internetelérések száma Magyarországon, amelyben jelentős elmaradásban vagyunk, és a javaslat rendelkezései erősítik a fogyasztóvédelmet. Mécs szerint a mai technológiák lehetővé teszik, hogy Magyarország egész terültén egységes és olcsó tarifák legyenek, lehetőleg átalánydíjas alapon. Az SZDSZ-es képviselő fontosnak tartja, hogy törvényjavaslat támogatást nyújtana a szociálisan rászorulóknak, amelyet a költségvetés a frekvenciahasználati díjból fedez.