Árpád
-2 °C
4 °C

Félmillió lopott hitelkártyaszám az állami szerveren

2000.03.17. 22:42
Közel félmillió hitelkártya számát lopta el egy kelet-európai cracker egy amerikai online áruház szerveréről, a lopott adatokat pedig egy amerikai állami intézmény szerverén rejtette el. Bár az ügyre 1999 tavaszán derült fény, a lopott kódok közül jó néhány még ma is működik, mivel egyes bankok nem értesítették ügyfeleiket a betörésről.

Egy kormányhivatal rendszergazdájának feltűnt, hogy az egyik gépen gyanúsan sok helyet foglal egy fájl - így fedezték fel a 485 ezer Visa, MasterCard, American Express és Discovery hitelkártya számát tartalmazó listát. A betörésről a Visa december 27-én levélben értesítette a hálózatába tartozó pénzügyi intézményeket. A levél szerint a cracker egy online áruházból lopta el a hitelkártyaszámokat, lejárati dátumokat, a tulajdonosok nevét és lakcímét tartalmazó listát. Jim Macken, a titkosszolgálat szóvivője szerint nincs arra utaló nyom, hogy a kártyaszámokkal visszaéltek volna, a számlák egy része pedig inaktív. A nyomozók tudják, hogy melyik online áruház adatbázisa került nyilvánosságra, azonban egyelőre nem kívánják megnevezni a céget. Macken szerint még nem találták meg a betörőt, de már nyomára bukkantak Kelet-Európában, ahol a helyi hatóságokkal együttműködve keresik az illetőt.

A Visa figyelmeztető levelét a Navy Federal Credit Union, a világ legnagyobb, 19 millió taggal rendelkező hitelszövetkezetének egyik alkalmazottja küldte el az MSNBC-nek, bizonyítékul arra, hogy a pénzügyi cégek nem tesznek meg mindent ügyfeleik védelme érdekében, inkább elhallgatják a botrányt. A névtelenséget kérő alkalmazott szerint cége nem tájékoztatta az érintett hitelkártyák tulajdonosait adataik nyilvánosságra kerülésekor. Mindössze egy 50-100 számlára kiterjedő véletlen ellenőrzést rendeltek el, amelynek alapján úgy döntöttek, hogy nem szükséges a további intézkedés. A cég két héttel később is az ügy agyonhallgatása mellett döntött, amikor a Visa arról tájékoztatta a Navy Federal Credit Uniont, hogy 300 ezer hitelkártyaszámot loptak el a CD Universe online CD-boltból. A CD Universe-betörés után számos pénzügyi cég elrendelte a nyilvánosságra került hitelkártyák cseréjét, így próbálva visszaszerezni ügyfeleik megrendült bizalmát.

A bankok és hitelkártyacégek gyakran érvelnek azzal, hogy a kártyával történő visszaélés esetén az ügyfélnek csak 50 dollárt kell állnia a számlából, a cégek pedig gyakran ezt is kifizetik helyettük. A más kártyaszámával történő online vásárlásnál sokkal komolyabb probléma azonban a "személyiséglopás", amikor a csalók lopott kártyaszámmal vesznek fel hitelt vagy vásárolnak nagy értékű árukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?