Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Az alternatív szolgáltatók támogatják a készülő hírközlési törvényt

2001.03.05. 18:22
Az alternatív távközlési szolgáltatók üdvözlik, hogy a kormány pénteken elfogadta az egységes hírközlési törvény tervezetét, így 2002. január 1-jével megvalósulhat a távközlési piac teljes liberalizációja - mondta Horváth Pál, a PanTel vezérigazgatója az Alternatív Kerekasztal sajtótájékoztatóján. A kilenc alternatív szolgáltató alkotta kerekasztal közös állásfoglalást adott ki a készülő törvényről, melyben kijelentik: bíznak abban, hogy az Országgyűlés a tavaszi ülésszak végéig megvitatja és elfogadja a törvényt.
Horváth Pál, az alternatív szolgáltatók - a British Telecom, a GTS, a Novacom, a Pannon GSM., az UPC, a Vivendi, a Vodafone, a Kiwwi és a PanTel - nevében elmondta: a távközlési törvény mielőbbi elfogadása azért is fontos, hogy a szolgáltatóknak elég idejük maradjon a felkészülésre. Így időben elkészülhetnének a törvény érdemi alkalmazásához szükséges végrehajtási jogszabályok is, melyek létrehozásához az alternatívok felajánlják szakmai támogatásukat.

A szolgáltatók egyetértenek a készülő törvény deklarált céljaival, így például a hírközlési infrastruktúra kiépítésének támogatásával, a hírközlési verseny fejlődésének elősegítésével, s a jelentős piaci erővel rendelkezők befolyásának differenciált ellensúlyozásával.

Az alternatívok várják a kormány által elfogadott tervezet mihamarabbi nyilvánosságra hozatalát. Kívánatosnak tartanák, ha a törvény minél inkább megfelelne az európai szabályozásnak, és attól csak indokolt esetben térne el, a speciális hazai viszonyok miatt.

A kerekasztal tagjai valamennyien támogatják az infrastruktúra alapú versenyt, illetve azt, hogy a leendő törvény rögzíti a távközlő hálózattal rendelkező szolgáltatók költségalapú összekapcsolási jogosultságát. Támogatják továbbá a technológiai semlegesség elvére épülő szabályozást, és azt szeretnék, ha a monopolszolgáltató az egyetemes szolgáltatások nyújtásához fűződő jogosultsága során nem érvényesíthetné versenyelőnyét.

Szalay Dorottya az UPC képviseletében elmondta, az alternatív szolgáltatók egyetértettek abban, hogy a parlament az egységes hírközlési törvény elfogadása révén törölje a médiatörvény műsorelosztó vállalkozások vételkörzetére vonatkozó, úgynevezett egyhatodos korlátozást. A korlátozás szerint egy műsorelosztó ma Magyarországon csak a lakosság egyhatodát szolgálhatja ki. Ez a kitétel azonban elavulttá vált, hiszen már nem lehet kizárólag műsorszolgáltatásról beszélni, amikor a kábelhálózaton nemcsak tévéműsort, de internetet és telefonszolgáltatást is kínálhatnak majd a cégek.

A kerekasztal tagjai elfogadják az azonosítók (telefonszámok) feletti állami rendelkezést, de véleményük szerint indokolatlan azok állami tulajdonba helyezése. Mint azt Horváth Pál elmondta, az azonosítók a frekvenciákhoz hasonlóan korlátos erőforrásnak számítanak, ezért hasonlóan kell azokkal gazdálkodni.

Az alternatív szolgáltatók hangsúlyozták: remélik, hogy igazán liberális, kiegyensúlyozott versenypiacot és megfelelő aszimmetriát magában foglaló törvény születik majd .  • Vennék
  • Hírek