Keddtől látogatható a Legfelsőbb Bíróság honlapja

2000.06.27. 18:32
Immár az interneten is hozzáférhetőek a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatai, így a határszéli városi bíróságok is úgy értelmezik majd a törvényeket, ahogy kell - jelentette be Lomniczi Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság főtitkára szerint bár a bíróság legfontosabb feladata az ítélkezés, az adófizetőknek joguk van tudni, mire költik pénzüket, ráadásul miután állampolgárok szabadságáról is nap mint nap döntenek, fontos a nyitottság, a szervezet átláthatósága.
Az adófizetőknek joguk van tudni, mire költik pénzüket
Keddtől már nem csupán a Fővárosi Bíróság érhető el az interneten, hanem a Legfelsőbb Bíróság is - közölte sajtótájékoztatóján Lomniczi Zoltán, az LB főtitkára. A honlap történelmi visszatekintéssel kezdődik, egészen az államalapításig visszamenőleg nyomon követhető a magyar jogrendszer kialakulása.

A Legfelsőbb Bíróság weblapja képet ad arról, milyen az LB szervezeti felépítése, kik a bírák és mivel foglalkoznak. A legfelsőbb bírósági főtitkár szerint az indokolta, hogy a világhálón is megjelenjenek, hogy nyitottabbá, átláthatóbbá tegyék a Legfelsőbb Bíróság tevékenységét.

Az internetes oldalon bemutatják az újkori legfelsőbb bíráskodás első embereinek arcképeit is. A legfontosabb azonban Lomniczi Zoltán szerint az, hogy a világhálón hozzáférhetővé teszik a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatait is. Ez azért fontos, mert így nem fél év késéssel ismerhetik meg az érintettek az LB elvi döntéseit.

A testületnek ugyanis van egy nyomtatott lapja, amely körülbelül féléves késéssel adja közre a határozatokat, így sokszor vidéken másképp értelmezik a törvényeket, mint Budapesten. Ez pedig azért fordulhat elő, mert a bíróságok között pillanatnyilag nincsen számítógépes összeköttetés.

Lomniczi Zoltán elképzelései szerint a jogegységi határozatok a Magyar Közlönyben való megjelenéssel egyidőben kerülnek majd fel a világhálóra. A főtitkár hangsúlyozta: nem tárnak majd mindent a net nyilvánossága elé, de az általános érvényű határozatokat, amelyek az osszes döntés harminc százalékát jelentik, mindenképp hozzáférhetővé teszik. A megjelenés előtt szerkesztik az anyagot, hogy ne kerülhessen nyilvánosságra adatvédelmi szempontból aggályos adat.

A Legfelsőbb Bíróság debütálása az interneten egyébként nem volt teljesen zökkenőmentes, mivel délután egy és három között nem lehetett megtekinteni a bírák honlapját.  • Hírek
  • Megtakarítás