Judit
2 °C
7 °C

Keddtől látogatható a Legfelsőbb Bíróság honlapja

2000.06.27. 18:32
Immár az interneten is hozzáférhetőek a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatai, így a határszéli városi bíróságok is úgy értelmezik majd a törvényeket, ahogy kell - jelentette be Lomniczi Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság főtitkára szerint bár a bíróság legfontosabb feladata az ítélkezés, az adófizetőknek joguk van tudni, mire költik pénzüket, ráadásul miután állampolgárok szabadságáról is nap mint nap döntenek, fontos a nyitottság, a szervezet átláthatósága.
Az adófizetőknek joguk van tudni, mire költik pénzüket
Keddtől már nem csupán a Fővárosi Bíróság érhető el az interneten, hanem a Legfelsőbb Bíróság is - közölte sajtótájékoztatóján Lomniczi Zoltán, az LB főtitkára. A honlap történelmi visszatekintéssel kezdődik, egészen az államalapításig visszamenőleg nyomon követhető a magyar jogrendszer kialakulása.

A Legfelsőbb Bíróság weblapja képet ad arról, milyen az LB szervezeti felépítése, kik a bírák és mivel foglalkoznak. A legfelsőbb bírósági főtitkár szerint az indokolta, hogy a világhálón is megjelenjenek, hogy nyitottabbá, átláthatóbbá tegyék a Legfelsőbb Bíróság tevékenységét.

Az internetes oldalon bemutatják az újkori legfelsőbb bíráskodás első embereinek arcképeit is. A legfontosabb azonban Lomniczi Zoltán szerint az, hogy a világhálón hozzáférhetővé teszik a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatait is. Ez azért fontos, mert így nem fél év késéssel ismerhetik meg az érintettek az LB elvi döntéseit.

A testületnek ugyanis van egy nyomtatott lapja, amely körülbelül féléves késéssel adja közre a határozatokat, így sokszor vidéken másképp értelmezik a törvényeket, mint Budapesten. Ez pedig azért fordulhat elő, mert a bíróságok között pillanatnyilag nincsen számítógépes összeköttetés.

Lomniczi Zoltán elképzelései szerint a jogegységi határozatok a Magyar Közlönyben való megjelenéssel egyidőben kerülnek majd fel a világhálóra. A főtitkár hangsúlyozta: nem tárnak majd mindent a net nyilvánossága elé, de az általános érvényű határozatokat, amelyek az osszes döntés harminc százalékát jelentik, mindenképp hozzáférhetővé teszik. A megjelenés előtt szerkesztik az anyagot, hogy ne kerülhessen nyilvánosságra adatvédelmi szempontból aggályos adat.

A Legfelsőbb Bíróság debütálása az interneten egyébként nem volt teljesen zökkenőmentes, mivel délután egy és három között nem lehetett megtekinteni a bírák honlapját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?