Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Melissa írója beismerte bűnösségét

1999.12.12. 12:12
Csütörtökön az enyhébb büntetés reményében bűnösnek vallotta magát az a New Jersey-i férfi, aki a márciusban elektronikus levelező-rendszereket döntött romba világszerte az általa Melissának keresztelt vírussal.
A harmincegy éves programozó, David Smith, a New Jersey-i, Monmouth megyei Legfelsőbb Bíróság előtt beismerte bűnösségét egyrendbeli számítógépes csalásban, emellett beismerni készül egy másik vádat a Newarki szövetségi törvényszék előtt is. A beismerésért cserébe két kisebb vádat elejtettek ügyében.

Smith az első ember, aki ellen valaha büntetőeljárás indult kompjútervírus-terjesztésért. Többek között elismerte, hogy biztonsági azonosításokat megkerülve használta az America Online olvasói fórumait és levelezőlistáit. A hatóságok szerint a vírust egy floridai sztriptíztáncos után nevezte el Melissának.

  Prilissa karácsonya  
 

"This document is very important and you've GOT to read this!" Magyarul: bármi áron olvasd el a csatolt doksit. Ezt üzeni a Prilissa vírus, amely a Melissa és a PRI vírusok kombinációjából született. A Prilissa a családi hagyományt folytatva a Microsoft Outlook és Outlook Express levelezőprogramokon keresztül fertőz, és a címjegyzék első ötven címére továbbítja magát.

Prilissa december 25-én aktivizálódik, majd üstöllést formázni kezdi a C: meghajtót. Járványt egyelőre nem okozott, Prilissával először november közepén találkoztak a vírusvadászok. Az ellenprogram már minden vírusirtó cégnél megvan, úgyhogy karácsonyra csillagszóró, gyűrött jégcsap, és szalagmasni. Link: IHI Multilogic: Vírusnaptár

 
A férfi tíz évig terjedő börtönbüntetésre és 150 ezer dolláros pénzbüntetésre számíthat. Smith, aki öltönyt és nyakkendőt öltött a tárgyalásra, elismerte, hogy szánt szándékkal tört be számítógépes rendszerekbe és tudatában volt cselekedetei súlyának.

A halkszavú Smith vallomását felolvasva azt mondta: "Nem gondoltam, nem fogtam fel, hogy ekkora kárt okozok. Fogalmam sem volt, hogy ilyen súlyos következményei lesznek másokra nézve."

A férfit április 1-én tartóztatták le, de százezer dollár váltságdíj fejében már másnap szabadlábon védekezhetett. Smith, aki otthoni számítógépéről aberdeeni lakása hálószobájából terjesztette a vírust, egy 1986-os számítógépes csalásra és közérdekű közlés megváltoztatására vonatkozó törvény alapján helyezték vád alá.

John Farmer a New Jersey-i legfelsőbb bíróság elnöke egy sajtótájékoztatón leszögezte: "Ezek nem áldozat nélküli bűncselekmények. Ez nem tréfadolog." Farmer elmondta, a vírus több tízezer számítógépes rendszert bénított meg és több tízmillió dolláros kárt okozott a cégeknek.