A Melissa írója beismerte bűnösségét

1999.12.12. 12:12
Csütörtökön az enyhébb büntetés reményében bűnösnek vallotta magát az a New Jersey-i férfi, aki a márciusban elektronikus levelező-rendszereket döntött romba világszerte az általa Melissának keresztelt vírussal.
A harmincegy éves programozó, David Smith, a New Jersey-i, Monmouth megyei Legfelsőbb Bíróság előtt beismerte bűnösségét egyrendbeli számítógépes csalásban, emellett beismerni készül egy másik vádat a Newarki szövetségi törvényszék előtt is. A beismerésért cserébe két kisebb vádat elejtettek ügyében.

Smith az első ember, aki ellen valaha büntetőeljárás indult kompjútervírus-terjesztésért. Többek között elismerte, hogy biztonsági azonosításokat megkerülve használta az America Online olvasói fórumait és levelezőlistáit. A hatóságok szerint a vírust egy floridai sztriptíztáncos után nevezte el Melissának.

  Prilissa karácsonya  
 

"This document is very important and you've GOT to read this!" Magyarul: bármi áron olvasd el a csatolt doksit. Ezt üzeni a Prilissa vírus, amely a Melissa és a PRI vírusok kombinációjából született. A Prilissa a családi hagyományt folytatva a Microsoft Outlook és Outlook Express levelezőprogramokon keresztül fertőz, és a címjegyzék első ötven címére továbbítja magát.

Prilissa december 25-én aktivizálódik, majd üstöllést formázni kezdi a C: meghajtót. Járványt egyelőre nem okozott, Prilissával először november közepén találkoztak a vírusvadászok. Az ellenprogram már minden vírusirtó cégnél megvan, úgyhogy karácsonyra csillagszóró, gyűrött jégcsap, és szalagmasni. Link: IHI Multilogic: Vírusnaptár

 
A férfi tíz évig terjedő börtönbüntetésre és 150 ezer dolláros pénzbüntetésre számíthat. Smith, aki öltönyt és nyakkendőt öltött a tárgyalásra, elismerte, hogy szánt szándékkal tört be számítógépes rendszerekbe és tudatában volt cselekedetei súlyának.

A halkszavú Smith vallomását felolvasva azt mondta: "Nem gondoltam, nem fogtam fel, hogy ekkora kárt okozok. Fogalmam sem volt, hogy ilyen súlyos következményei lesznek másokra nézve."

A férfit április 1-én tartóztatták le, de százezer dollár váltságdíj fejében már másnap szabadlábon védekezhetett. Smith, aki otthoni számítógépéről aberdeeni lakása hálószobájából terjesztette a vírust, egy 1986-os számítógépes csalásra és közérdekű közlés megváltoztatására vonatkozó törvény alapján helyezték vád alá.

John Farmer a New Jersey-i legfelsőbb bíróság elnöke egy sajtótájékoztatón leszögezte: "Ezek nem áldozat nélküli bűncselekmények. Ez nem tréfadolog." Farmer elmondta, a vírus több tízezer számítógépes rendszert bénított meg és több tízmillió dolláros kárt okozott a cégeknek.  • Hírek
  • Megtakarítás