Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Két részre darabolják a Microsoftot

2000.06.07. 22:54
A Microsoft két részre osztása mellett döntött Thomas Penfield Jackson bíró a cég elleni trösztellenes perben. A magyar idő szerint szerda este fél tizenegykor kihirdetett ítélet szerint a Microsoft megtarthatja az operációs rendszereket fejlesztő részlegét, meg kell válnia azonban egyéb szoftvereitől és az MSN internetszolgáltatótól.
Bill Gates
"A cég fellebbezni fog a döntés ellen"
A két éve húzódó Microsoft-per történelmi állomásához érkezett: Thomas Penfield Jackson bíró szerdai ítélete szerint két részre kell osztani a céget. A Microsoft megtarthatná személyi számítógépek, internetes készülékek és kéziszámítógépek operációs rendszereinek fejlesztésével foglalkozó részlegeit, az egyéb, főleg irodai és internetes szoftvereket fejlesztő részlegekből azonban külön céget kell létrehoznia a szoftveróriásnak. Az új céghez tartozik majd az MSN internetszolgáltató, az MSNBC és a hardvergyártó részleg is. A pernek azonban távolról sincs vége: egy elhúzódó fellebbezés két évig, vagy akár még tovább is halaszthatja a végső döntés időpontját.

Jackson bíró döntése főleg az igazságügyminisztérium javaslatára támaszkodott, mely szerint a cég üzletpolitikájának szabályozása nem gátolná a Microsoftot eléggé a monopóliumával történő visszaéléstől. A valódi megoldást a Windows operációs rendszer és a cég más piaci tevékenységeinek szétválasztása jelenti.

A kettéválasztás mellett a bíró egyéb korlátozásokat is hozott a cég piaci tevékenységét illetően, melyek 90 nap múlva lépnek életbe, feltéve, hogy a fellebbviteli bíróság nem függeszti fel az ítélet végrehajtását. A cég 60 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen, melyet várhatóan meg is tesz.

A korlátozások előírják a Microsoftnak, hogy nem kötelezheti a PC-gyártókat arra, hogy termékeit reklámozzák, árulják vagy használják. Nem fenyegethetné a cég azokat a cégeket, melyek konkurens termékeket gyártanak, azzal, hogy nem licenszeli azoknak termékeit, vagy nem nyújt technikai illetve marketinges segítséget számukra, illetve nem léphetne fel ellenük ily módon. A Microsoftot kötelezné arra az ítélet, hogy minden számítógépgyártónak egyenlő feltételekkel nyújtsa licenszeit. A cég a döntés értelmében nem kötelezhetné Windows-felhasználóit más Microsoft szoftverek vásárlására.

Thomas Penfield Jackson bíró szerdai ítélete szerint két részre kell osztani a Microsoftot
A per először novemberben vett kellemetlen fordulatot a Microsoft számára, amikor Jackson bíró megállapította, hogy a cég hátrányos helyzetbe hozta a vásárlókat azzal, hogy az operációs rendszerek terén élvezett monopóliumát a versenytársak ellehetetlenítésére használta fel. Április 3-án pedig a bíróság kimondta, hogy a Microsoft megsértette az 1890-ben hozott Sherman-törvényt, vagyis a trösztellenes törvényt, mivel visszaélt operációs rendszerének monopóliumával, továbbá tisztességtelen piaci magatartást tanúsított.

Bill Gates az ítélethirdetés után kijelentette, hogy ezzel a per újabb fejezete kezdődik: cége fellebbezni fog a döntés ellen.

Reakciók

A Sun elégedett a döntéssel, bár a cég ügyvédje, Michael Morris szerint a Microsoft az ítélet minden kétértelmű vagy homályos részletét megpróbálja majd kihasználni. Scott McNealy, a Sun elnöke korábban a Microsoft ötfelé darabolását javasolta. Az így létrejövő kis cégek közül McNealy javaslata szerint három cég Windows operációs rendszerek készítésével foglalkozna, természetesen egymással is versenyezve.

Jim Barksdale, a böngészőprogramok úttörőjének számító Netscape volt vezérigazgatója szintén üdvözölte a döntést. Barksdale a cég három részre osztását favorizálta volna, ám ezzel a megoldással is meg van elégedve, különösen, hogy a cég üzletvitelét is szabályozza a döntés. Barksdale szerint ha megtiltották volna a Microsoft számára termékei összekapcsolását, a Netscape tovább prosperálhatott volna.

Jackson bíró döntését a kéziszámítógépek piacán vezető Palm is üdvözölte. A Microsoft Windows CE operációs rendszerével aggresszívan próbálja meghódítani ezt a piacot is.

A Compaq ellenezte az ítéletet, a cég szóvivője szerint a Microsoftot nem lenne szabad feldarabolni.

Az Intel és a Dell egyelőre nem foglalt állást az ügyben, arra hivatkozva, hogy egyelőre lehetetlen megjósolni, milyen hatása lesz a cég feldarabolásának a számítástechnikai piacra.

A per további menete

A cég szétdarabolására csak a fellebbezési folyamat végén kerülhet sor - elképzelhető, hogy csak két év múlva.
A Microsoftnak 90 napja van az ítéletben szereplő korlátozások elleni előzetes fellebbezés benyújtására. A bíróság életbe léptetheti a kormány által kért korlátozásokat, vagy csak bizonyos korlátozásokat, de dönthet úgy is, hogy a fellebbezési folyamat végéig nem lépteti életbe a korlátozásokat. Miután a cég benyújtja rendes fellebbezését, a fellebbviteli bíróság másodfokon hoz döntést az ügyben, ami akár egy évig is eltarthat. Amennyiben a bíróság helybenhagyja Jackson bíró ítéletét, a cég várhatóan a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.
Ha ellenben a bíróság hibát talál az elsőfokú bíróság ügyvitelében, vagy felülbírálja döntését, az ügy visszakerülhet Jackson bíróhoz. Amennyiben az Igazságügyminisztérium másodfokon elveszti a pert, várhatóan a Legfelsőbb Bíróság elé viszik az ügyet.
Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság foglalkozik az üggyel, várhatóan októberben kezdik meg viszgálatát, az ítéletre pedig akár öt hónapot is várni kell. Elképzelhető, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hajlandó foglalkozni az üggyel, és ismételt megfontolásra visszaküldi a másodfokú bíróságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?