Mobiltelefon per a Motorola ellen

2000.08.06. 16:58
Egy amerikai neurológus rosszindulatú agydaganata miatt perli a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját, a Motorolát. A doktor azt állítja, hogy a telefon sugárzása okozta betegségét.
800 millió dolláros hívás
Nem használná
A negyvenegy éves Dr. Christophert Newman úgy gondolta, hogy ha már a legszebb férfikorban támadta meg a félelmetes kór, nem játszik kicsiben, így nyolcszázmillió dolláros pert akasztott a Motorola, és nyolc másik távközlési vállalat nyakába.

A baltimore-i bíróságon benyújtott perirat avval vádolja a cégeket, hogy elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat.

Newman bal tarkólebenyében 1998-ban rosszindulatú daganatot találtak (konkrétan a bal füle mögött, ahova közismerten a telefont szokás szorítani). Ügyvédje úgy összegezte az összefüggéseket, hogy az orvos 1992 és 1998 között folyamatosan naponta többször használta rádiótelefont.

"Ha most választhatnék, soha többé nem használnék rádiótelefont, mert a veszélyeivel együtt egyszerűen nem éri meg." - mondta Dr. Cristopher Newman.

A felperes és ügyvédje előzetes értékelése szerint, bár nem ez az első ilyen per, a korábbi kamu-tumorokkal szemben Dr. Newmané elhelyezkedését tekintve is a telefonok ártalmas sugárzására vall, terhelőleg.

Alperesek

- Motorola
- Verizon Communications
- Bell Atlantic
- Bell Atlantic Mobile
- Southwestern Bell Mobile
- Washington/Baltimore Cellular
- SBC Communications
- Cellular Telecommunication Industry Association (Mobil-távközlési Szövetség)
- Telecommunication Industry Association (Távközlési Szövetség)  • Tippek
  • Hírek