Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Perlik a Microsoftot a vírustámadások áldozatai

2003.10.06. 09:30
Kaliforniai számítógép-felhasználók csoportos keresetet nyújtottak be a Los Angeles-i bíróságon a Microsoft Corp. ellen. A fogyasztóvédelmi törvényre hivatkozva egyelőre meghatározatlan összegű kártérítést követelnek a világ legnagyobb szoftvercégétől, amiért Windows operációs rendszerrel működő gépeik vírustámadás áldozatai lettek.
A kereset szerint a Microsoftot terheli a felelősség azért, hogy a rosszindulatú kódok a szoftver gyenge pontjait kihasználva be tudnak jutni a számítógépekbe. A panaszosok úgy vélik, a vállalat által készített javítófájlok az átlagos felhasználók számára túl bonyolultak, ugyanakkor jó tippeket adnak a vírusgyártóknak arra, hogyan próbálkozzanak legközelebb.

A felhasználói szerződésre hivatkoznak

h i r d e t é s
A Microsoft szerint a panasz megalapozatlan, mert a vírusok okozta problémák bűncselekmények következményei, nem a szoftver felelős értük. A társaság egyúttal szeretné megakadályozni, hogy csoportos formában induljon ellene per. Ha ez nem sikerül, a felperesi csoport létszáma több milliósra duzzadhat - írta a Reuters. Egyes jogi szakértők szerint a Microsoft a Windows felhasználói szerződése alapján védve van a kártérítési követelésekkel szemben, a panaszosokat képviselő Dana Taschner ügyvédnő viszont azt állítja, hogy a szerződés idevágó pontjai tisztességtelen és törvényellenes feltételeket szabnak.

Az elmúlt hónapokban lezajlott nagy vírustámadások után az Egyesült Államokban felerősödött a vita arról, hogy a szoftvergyártókat - és közülük is elsősorban az asztali számítógépek operációs rendszereinek világpiacán több mint 90 százalékos részesedéssel bíró Microsoftot - milyen felelősség terhelje termékeik biztonságáért. Szakértők szerint nyilván nem lehet száz százalékban a Microsoftra terhelni a vírusproblémákat, de az sem elfogadható, hogy a vállalatnak egyáltalán semmilyen felelőssége ne legyen.