Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mégsem darabolják a Microsoftot

2001.06.29. 00:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A Microsoft számára kedvező döntés született csütörtökön, amikor a washingtoni fellebbviteli bíróság csütörtökön semmisnek mondta ki a cég feldarabolásáról tavaly októberben hozott első fokú ítéletet. A hét bíróból álló testület egyúttal visszautalta az ügyet az elsőfokú bíróságra, amelyet Jackson bíró elfogultsága miatt új bíró kijelölésére köteleztek. A fellebbviteli bíróság ugyanakkor kimondta, hogy a Microsoft törvényellenes módszerekhez folyamodott az operációs rendszerek piacán birtokolt monopóliumának fenntartása érdekében.
Az elsőfokú bíróság döntését elfogultnak találta és semmisnek nyilvánította a Microsoft elleni perben csütörtökön döntést hirdető washingtoni fellebbviteli bíróság, továbbá visszautalta az ügyet elsőfokra. A 125 oldalas döntés értelmében Thomas Penfield Jackson bíró helyett másik bíró tárgyalja újra az ügyet, Jackson bírónak a szoftveróriás feldarabolását illető döntését pedig semmisnek nyilvánították. A fellebbviteli bíróság ugyanakkor kimondta, hogy a Microsoft törvényellenes módszerekhez folyamodott az operációs rendszerek piacán birtokolt monopóliumának fenntartása érdekében.

Visszaélés a monopóliummal

Thomas Penfield Jackson bírót elfogultnak nyilvánították
A fellebbviteli bíróságnak négy fontosabb kérdésről kellett döntenie az ügyben, melyet az Igazságügyminisztérium és 19 állam indított 1998 májusában. Az első a már említett monopolhelyzet kérdése. A másodfokú bíróság ebben jobbára egyetértett Thomas Penfield Jackson bíró ítéletével, amely kimondta, hogy a cég illegálisan használta ki az operációs rendszerek terén birtokolt monopóliumát annak fenntartása érdekében.

A böngészőpiacot nem monopolizálták

A második kérdés, hogy vajon a cég ezt a monopóliumot kihasználta-e böngészőpiaci részesedése növelésére. A fellebbviteli bíróság felülbírálta az első fokú döntést, és kimondta, hogy a cég nem próbálkozott monopolizálni a böngészőpiacot.

A per szintén sarkalatos kérdése, hogy a Microsoft versenykorlátozóan járt-e el akkor, amikor böngészőprogramját beépítette operációs rendszerébe. A fellebbviteli bíróság ennek a kérdésnek az eldöntését visszautalta elsőfokra, felülvizsgálatra.

Elfogult a bíró

A Microsoft egyik legerősebb érve a darabolás elleni fellebbezés során Jackson bíró elfogultsága volt. A másodfokú bíróság semmisnek nyilvánította az ítéletet, és levette Jackson bírót az ügyról. Az indoklás szerint az elsőfokú bíróság nem tartott meghallgatást a darabolást illletően, és nem indokolta megfelelően drasztikus döntését.

Gates: "Elégedettek vagyunk"

Bill Gates elégedett
"Elégedettek vagyunk a másodfokú bíróság döntésével" - nyilatkozta Bill Gates. A cég elnöke szerint a döntés megnyithatja az utat a megegyezéshez. "Most van itt az ideje valamennyi fél számára, hogy leüljenek és megbeszéljék a lehetséges megoldásokat, érdemes megpróbálni." - mondta Gates.

Minisztérium: "Vizsgáljuk lehetőségeinket"

A pert indító Igazságügyminisztérium közleményében leszögezte: "Üdvözöljük a bíróság abbéli döntését, hogy a Microsoft illegálisan tartotta fenn monopóliumát. Jelenleg a döntést tanulmányozzuk és lehetőségeinket mérlegeljük." Jogi szakértők szerint az elnökváltás jót tett a Microsoft ügyének, mivel a John Ashcroft vezetése alá került Igazságügyminisztérium várhatóan megegyezésre törekszik majd.

A 19 állam képviselői jelezték, akkor is fellebbeznek a döntés ellen, ha az Igazságügyminisztérium tárgyalni kezd a Microsofttal a megegyezésről. Szakértők szerint ebben az esetben nehéz ügyük lesz a Legfelsőbb Bíróságon, hiszen a minisztérium is a Microsoft pártját fogja majd.

Antitröszt-vizsgálat Európában is

Az Európai Bizottság, mely szintén vizsgálja a Microsoft üzleti gyakorlatát antitröszt-szempontból, nem kívánta kommentálni az amerikai döntést. Míg az amerikai per az operációs rendszerek és a böngészők piacát érintette, az európai vizsgálat tárgya a szerverpiac. A bizottság tavaly augusztusban jelentette be, hogy vizsgálja, vajon a Microsoft jogtalanul használja-e szerverpiaci monopóliumát annak fenntartására, és direkt inkompatibilissé teszi-e szoftvereit riválisai szervereivel. A bizottság nem közölte, hogy mikor fejezi be a vizsgálatot.

A per története
2001. június 28. A fellebbviteli bíróság megsemmisíti a darabolási ítéletet.

2001. február 27. A másodfokú bíróság meghallgatja a Microsoft fellebbezését.

2000. szeptember 26. A Legfelsőbb Bíróság nem kívánja átvenni az ügyet.

2000. június 7. Jackson bíró elrendeli a Microsoft két részre vágását.

2000.április 28. A kormány a Microsoft két részre darabolását javasolja.

2000. április 3. Jackson bíró döntése szerint a cég megszegte a trösztellenes törvényt. A Microsoft azonnal fellebbez.

2000. április 1. Véget érnek a megegyezési tárgyalások.

1999. november 30. Richard Posner bíró megegyezésre próbálja bírni a feleket.

1999. november 5. Thomas Penfield Jackson bíró kiadja ténymegállapításait, melyek szerint a Microsoft a vásárlók, riválisai és más cégek hátrányára használta monopóliumát.

1999. szeptember 21. Végső érvek, vádaskodás mindkét fél részéről.

1999. június 1. Folytatódnak a meghallgatások.

1999. március 30. A két oldal ügyvédei megegyezésről tárgyalnak.

1999. február 26. Szünetel a per.

1998. november 17. Dél-Karolina kilép a perből, mondván, az internetes piacon elégséges a verseny.

1998. október 19. A per első napja, meghallgatások.

1998. szeptember 22. Az Explorer átveszi a vezetést a Netscape-től a böngészőpiacon.

1998. május 18: Az Igazságügyminisztérium és 20 állam antitrösztpert indít a Microsoft ellen, azzal vádolva a céget, hogy versenytársai elnyomására használta piaci előnyét.